Písek po volbách změnil pouze starostu, ten však slibuje novinky

Písek – Před třemi týdny se písečtí občané v komunálních volbách shodli, že požadují ve vedení města změnu, nyní ale mohou být spokojeni jen částečně. Radnici v Písku sice bude šéfovat ČSSD, která dosud ve vedení města nebyla, doplní ji ale zavedené strany Volba pro město a ODS. Vedle sociálně demokratického starosty tak budou v čele města stát i dva místostarostové, kteří funkci zastávali v minulém volebním období. Čerstvý starosta Ondřej Veselý přesto slibuje rozsáhlé změny.

“První možnost je posunout jednání zastupitelstva, aby se i občané mohli více účastnit, audiozáznam bude průběžně zveřejňován na internetu a pak je možnost mimo zastupitelstvo projednávat některé zásadní věci s občany dřív než jsou rozhodnuty,“ představil písecký starosta Veselý způsoby, jak by chtěl radnici více otevřít běžným voličům.

Vedle větší transparentnosti v rozhodování město nejspíše čeká i omezování rozpočtu. Radnice podle starosty musí hledat cesty jak šetřit, v některých městských organizacích tudíž proběhne hospodářský audit. Písek také sníží počet místostarostů, místo tří budou pouze dva. “Určitě nám přibude nám všem třem práce,“ komentuje změny místostarosta Hana Rambousková z Volby pro město.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Největší propad zaznamenala ODS

Spolu s Volbou pro město a sociálními demokraty budou v devítičlenné městské radě zasedat i dva zástupci ODS. Dosud hlavní místní politická síla však zaznamenala největší odliv voličů. Pomohlo k tomu to, že část občanských demokratů se od své mateřské strany těsně před volbami odštěpila a kandidovala za SNK-Evropské demokraty.

“Roztříštění ODS vlastně způsobilo, že pravice v Písku není kompaktní a tudíž není možné sestavit koalici," vysvětloval neúspěch bývalý starosta Písku Miroslav Sládek. Jeho bývalý spolustraníci sice s SNK-ED získali stejný počet zastupitelů jako ODS, do koalice se ale nedostali. V opozici budou s komunisty a TOP 09. Písek je prvním jihočeské město, které si zvolilo městské vedení.