Pražská ČSSD se částečně zbavila Dienstbiera, odstoupil sám

Praha – Jiří Dienstbier skončil ve vyjednávacím týmu pražské ČSSD, který dojednává budoucí vládu v metropoli s ODS. Rozhodl se odstoupit sám. V týmu pro jednání s TOP 09 však zůstal. Dienstbierovo rozhodnutí plyne z toho, že nesouhlasí s případným vyjednáváním s občanskými demokraty o koalici na pražském magistrátu. ČSSD v Praze může být spokojená - zbavila se jediného hlasitého kritika spolupráce s ODS ve svém středu. Vadí jí například Dienstbierovy výroky v médiích, prý také nerespektuje rozhodnutí politických orgánů. Podle dalšího vyjednávače za ČSSD Karla Březiny zůstane tým dvoučlenný.

Dienstbierův odchod byl částečně vynucený, už v pátek totiž jeho odvolání schválilo předsednictvo pražské organizace. Na dnešním zasedání zastupitelského klubu ČSSD, po kterém Dienstbier oznámil svůj odchod, se členové klubu zároveň usnesli, že budou dále vyjednávat o případné koalici s ODS i TOP 09. Dienstbier ke svému odchodu dodal, že v případě jednání s TOP 09 by v týmu i nadále zasedal. Vyjednávací tým ČSSD vedou Petr Hulínský, který je považován za hlavního příznivce velké koalice s ODS, a Karel Březina.

Dienstbier opakovaně proti koalici s ODS vystupuje. Několikrát řekl, že by v zastupitelstvu hlasoval proti takovému spojenectví. Sociálně demokratičtí zastupitelé se přitom usnesli, že budou nadále jednat s oběma možnými partnery. Zároveň připravili odpověď ODS na její návrh koaliční dohody. Podle Březiny k ní dodali volební program ČSSD. Podle sociální demokracie se v současné době žádná jednání o případné spolupráci na magistrátu za účasti ČSSD nevedou a nejsou ani naplánována.

Vstup Jana Osúcha a reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Jiří Dienstbier mladší:

„Nijak jsem nezměnil svůj názor na koalici s ODS a po určité debatě jsme dospěli k logickému závěru, že jestliže jsem proti tomu, aby se jednalo s ODS, tak těžko mohu vyjednávat.“

Tůma napsal ostrý dopis: Pražská ODS hledá zástupné důvody

Dnes pokračují jednání mezi ODS a TOP 09, mezi oběma stranami ale v Praze už nekolik dní doutná napětí. Nejnověji přilil olej do ohně volební lídr Zdeněk Tůma, když v otevřeném dopise obvinil lídra pražské ODS Bohuslava Svobodu a občanské demokraty, že si hledají zástupné důvody, aby nemuseli vytvořit koalici s TOP 09. Svobodu navíc obvinil, že nemluví pravdu.

Tůma reagoval na Svobodovy novinové rozhovory, které vyšly o víkendu. Sporným bodem je třeba rozpočtové určení daní - podle Svobody by totiž Praha díky změnám, které prosazují menší obce, přišla až o 14 miliard korun. Tůma se ovšem zastal ministra financí Miroslava Kalouska: „Jeho opakovaná jasná vyjádření, že nové rozpočtové určení daní nepovede k poklesu příjmů pro Prahu, byste laskavě mohl již vzít na vědomí,“ zdůraznil Tůma. Kalousek již v sobotu obvinil Svobodu ze lži a požaduje po něm veřejnou omluvu. Jeho výroky prý poškozují věrohodnost ministerstva financí i celé vlády.

Změnu rozpočtového určení daní požadovali už dříve představitelé některých menších měst, mimo jiné také současný předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Pražská ODS proto chtěla, aby se zástupci pražské TOP 09 při koaličním jednání zavázali, že udělají vše pro to, aby se rozpočtové určení daní neměnilo. Podle Kalouska ale neexistuje žádný návrh, který by chtěl předložit a který by měl poškodit příjmy hlavního města. „Neexistuje žádný závazek mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí, že bych snad takový návrh měl zpracovat a předložit. Tuto skutečnost mnohokrát potvrdil i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík,“ uvedl Kalousek.

ODS a TOP 09 jednaly o programu, na zásadní problém nenarazily

Trochu ve stínu jiných událostí tak dnes proběhlo další kolo jednání mezi TOP 09 a ODS, zástupci obou stran si vyjasňovali některé body v koaliční dohodě. Oba předsedové zastupitelských klubů se shodli, že na zásadní problém nenarazili. „ODS dala k 25 bodům připomínku, respektive otazník. A těch pětadvacet bodů jsem s našimi experty dovysvětlil,“ uvedl za TOP 09 šéf zastupitelů Tomáš Hudeček. „Nemůžu mluvit za druhou stranu, ale nemyslím si, že šlo o připomínky typu 'toto ne, změňte to', ale spíše co to znamená,“ dodal s tím, že nemá pocit, že by v programu byl problém. Otazníky podle něj byly i kolem bodů, které šlo jednoduše vysvětlit.

Podrobnosti o jednotlivých sporných bodech však nechtěl s ohledem na vzájemnou dohodu o prozatímní tajnosti návrhu zveřejnit. Dokument by měl obsahovat asi 55 okruhů. S Hudečkem souhlasil i jeho protějšek z ODS Rudolf Blažek. „V tuto chvíli tam zásadnější rozpor nevidím,“ podotkl po jednání. Odpovědi TOP 09 prý dnes zpracuje a předloží vedení ODS.

Podle Hudečka by mělo následovat jednání celého týmu v poměru tři ku třem. Termín ale prý ještě nebyl stanoven, mohlo by se tak ale stát již v úterý. Občanští demokraté chtějí mít koncem týdne jasno, zda budou s TOP 09 spolupracovat. I podle Hudečka bude během tohoto týdne zřejmé, jak vyjednávání mezi ODS a TOP 09 dopadlo.

Koaliční smlouvu přitom TOP 09 předložila už před dvěma týdny. Na poslední vzájemné schůzce se ale vyjednávači pohádali. TOP 09 totiž vyzvala premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, aby se vložil do jednání. Pražská ODS totiž podle vedení TOP 09 jedná ve prospěch podnikatelských skupin. Občanští demokraté ovšem obvinění označili za urážku a odešli z jednání. Ve čtvrtek se ale vedení ODS dohodlo na pokračování jednání. Šance na koalici s TOP 09 ale podle nich klesly pod 50 procent. Jasno by mělo být koncem týdne.

Vydáno pod