Stovky českých věřících jedou na národní pouť do Vatikánu

Praha - Z Prahy i z dalších míst Česka dnes odjíždí stovky věřících na čtvrtou národní pouť do Říma. Padesát vysoce postavených církevních hodnostářů v čele s kardinálem Miloslavem Vlkem i arcibiskupem Dominikem Dukou odletělo dopoledne z ruzyňského letiště, přibližně 1100 věřících se vydalo na cestu ve 22 autobusech. Někteří vyjeli už o víkendu. Národní poutí chtějí věřící poděkovat papeži Benediktu XVI. za jeho loňskou návštěvu ČR. Jako dárek mu vezou zlatou Bibli. Papež o víkendu při své návštěvě Španělska uvedl Česko jako příklad země, kde podobně jako ve Francii hrozí převaha světskosti nad duchovnem. Poutníci proto budou mít při generální audienci na Svatopetrském náměstí v rukou české vlaječky a budou chtít papeži ukázat, že Česko není národ ateistů.

Oficiální poutní program začne v úterý a skončí ve čtvrtek 11. listopadu. Vrcholem by měla být generální audience u papeže na Svatopetrském náměstí ve středu 10. listopadu v 10:30. Do Říma jedou i zpěváci chrámových sborů, kteří doprovodí poutníky svým hlasem. „Bude to evokovat tu situaci před rokem, kdy se tolik lidí setkalo s papežem a mnozí mu podali ruku,“ řekl ČT kardinál Vlk. Poutníci chtějí papeže zároveň pozvat na cyrilometodějské jubileum v roce 2013.

Duka uvedl, že s papežem promluví z očí do očí jen krátce, snad pět minut. Pokud by byl čas, o situaci v České republice by s ním prý rád hovořil. České poutníky doplní pravděpodobně ve středu také státní delegace. Budou v ní i místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a první dáma Livia Klausová.

Papež ve Španělsku kritizoval odklon od církve v zemích jako ČR

Papež při sobotní návštěvě španělského poutního města Santiago de Compostela vyzval Evropany, aby se otevřeli Bohu, a označil za „tragédii“ vývoj, kdy na starém kontinentu od 19. století sílila antiklerikální a ateistická hnutí. Víra se podle něj musí obnovit a reagovat tak na světskost, jaká „existuje ve Francii a v České republice, ale také ve Španělsku“.

Duka před odletem řekl, že nepovažuje papežovo porovnávání těchto tří zemí za zcela šťastné. Situace v Česku po roce 1989 je podle něj velmi odlišná od silně polarizovaného Španělska s levicovou antiklerikální vládou i od Francie. „Papež hovořil také o svých návštěvách postkomunistických zemí a v rámci nich zmínil i Česko, ale protože víme, že ve všech svých vystoupeních vlastně na tuto návštěvu vzpomínal s nadšením, bylo by opravdu nesprávné chápat tento výrok jako kritiku České republiky,“ řekl ČT. Kardinál Vlk papežova slova o sekularizaci Evropy chápe tak, že je hodně lidí, kteří se orientují spíše na věci tohoto světa než na duchovní hodnoty.