Opavský soud osvobodil lékaře obžalované ze smrti mladé maminky

Opava - Opavský okresní soud dnes osvobodil lékaře, kteří podle obžaloby v roce 2008 zavinili po porodu smrt devětadvacetileté Petry Hladké z Kravař. Případ ale ještě nekončí. Státní zástupkyně se ještě v soudní síni proti zprošťujícímu rozsudku odvolala. Naopak obžalovaná lékařka a její kolega se práva na odvolání okamžitě vzdali. Podle rozsudku lékaři nemohli ženě pomoci. Její smrt údajně zavinil zcela výjimečně se vyskytující streptokok. Ten prý způsobil i rychle se rozvíjející infekci a následnou otravu krve. Obžaloba vinila oba lékaře z ublížení na zdraví s následkem smrti a navrhovala trest odnětí svobody s podmíněným odkladem a zákaz činnosti.

Podle advokáta lékařky Lukáše Prudila znalci potvrdili, že ve fázi, kdy pacientka umírá poměrně krátce po návštěvě v nemocnici, muselo být onemocnění v takovém rozběhu, „že i kdyby paní doktorka dělala cokoliv, nasadila jakákoli antibiotika, a to zcela naslepo, ten výsledek byl neovlivnitelný“. K názoru znalců přihlédl i soud. „Znalci řekli jednoznačně, že je to zcela vzácný kmen streptokoka a bohužel paní Hladká měla hroznou smůlu,“ řekl ČT předseda opavského okresního soudu Jiří Urban. Manžel Petry Hladké se chce o dalším postupu poradit se svým právníkem: „Dost mě to překvapilo, po tom všem, co se táhlo. Nevím, co k tomu říct.“

Devětadvacetiletá žena zemřela na otravu krve způsobenou zánětem dělohy. Přestože porod byl spontánní a bez komplikací, zhruba desátý den po porodu začala mít problémy. Nejprve se zvýšenou teplotou navštívila lékařskou službu první pomoci, pak byla vyšetřena také na gynekologicko-porodnickém oddělení Slezské nemocnice. Kromě teploty však bylo vyšetření ženských orgánů bez nálezu a pacientka byla propuštěna do domácí péče.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

O den později mladá matka opět navštívila lékaře kvůli problémům s močením. Byla vyšetřena na urologickém oddělení, ani to však nepotvrdilo žádný nález. Ještě ten večer však začala mít potíže s dýcháním a vyjela k ní záchranka. Když ji záchranáři nakládali do sanitky, její stav se prudce zhoršil. Přestože o její život bojovali hodinu, ženu nezachránili.

Policisté v souvislosti se smrtí mladé maminky nejprve obvinili lékařku Slezské nemocnice v Opavě. Podle znaleckých posudků Ústřední znalecké komise při Ministerstvu zdravotnictví ČR a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci lékařka nedodržela správný léčebný postup. Přibližně o měsíc později si obvinění vyslechl i lékař, který provozuje soukromou praxi a v nemocnici působil externě.

Petr Hladký a Tobias
Zdroj: ČT24