Nemocnice žádají Nečase o peníze na péči

Praha - Nemocnice dnes požádaly premiéra Petra Nečase (ODS) o pomoc. Podle připravené úhradové vyhlášky by totiž za akutní péči měly v roce 2011 dostat od zdravotních pojišťoven o pět procent méně peněz než v roce 2009, který je srovnávacím obdobím pro nové úhrady. Za následnou péči pak dokonce o deset procent méně. Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich to označil za hazard se zdravím a uvedl, že k takovému omezování plateb není důvod.

Premiér zatím pouze řekl, že o požadavku zdravotníků se dozvěděl dnes z médií, dopis ale ještě nedostal. „V tuto chvíli mohu pouze konstatovat, že jako ve všech jiných oborech je možné rozdělit pouze to, co je k dispozici,“ prohlásil.

V úterý se sejdou nástupci všech poskytovatelů péče v sídle České lékařské komory, ta bude další postup koordinovat. Prezident komory Milan Kubek potvrdil, že zejména soukromí lékaři volají po krajním řešení, aby poskytovatelé nepodepsali úhradové dodatky s pojišťovnami. Za péči by vybírali v hotovosti a pacienti by si nechali účet proplatit u své pojišťovny.

Operace budeme odkládat

„V podstatě se zastaví téměř všechny plánované operace a bude omezena ambulantní péče. Akutní pacienty při těchto penězích regionální nemocnice nezvládnou a budou je posílat do fakultních nemocnic, které na ně také nebudou mít peníze,“ řekl právník asociace nemocnic Stanislav Fiala. Pro LDN znamená tato úhrada podle něj jistý krach.

Nemocnice stejně jako všichni ostatní poskytovatelé žádají úhrady alespoň na úrovni letošního roku. Příjmy zdravotního pojištění za deset měsíců letoška činí 100,74 procenta stejného období loňska. Rozpočet zdravotního pojištění je tedy vyrovnaný. Na příští rok je odhad růstu objemu mezd o 3,4 až 4,4 procenta. I kdyby byl o něco nižší, dovolí zachovat alespoň současnou úroveň úhrad, zdůraznil Sohlich.

Vydáno pod