Soud rozhodl: V Krupce budou nové volby

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud rozhodl, že volby ve třech okrscích Krupky na Teplicku neplatí a v těchto okrscích třináctitisícového města se bude hlasování opakovat. Pět stran soud upozornilo na kupčení s hlasy sociálně slabých a jejich svážení do volebních místností. Soud ale případ v Krupce vyhodnotil jako nepovolenou agitaci, samotné kupčení s hlasy by totiž v případě komunálních voleb na zneplatnění nestačilo. Rozsudek dnešním dnem nabyl právní moci a ministr vnitra by měl do 30 dnů stanovit termín opakovaných voleb.

V Krupce se u soudu sešly dva návrhy na zneplatnění komunálních voleb ve městě. Soud jim sice zcela nevyhověl, v okrscích číslo 5, 8 a 9 se ale bude hlasování opakovat. „O novém termínu voleb rozhodne ministr vnitra do 30 dnů ode dne, kdy obdrží soudní rozhodnutí,“ oznámila mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková.

Samotné kupčení s hlasy by samo o sobě v případě voleb do obecního zastupitelstva nebyl důvod k uznání voleb za neplatné. A to i přesto, že při volbách parlamentních už by kupčení s hlasy znamenalo nepoctivou soutěž. Oba druhy voleb se totiž řídí různými volebními zákony a je pouze na zákonodárcích, případně Ústavním soudu, zda v budoucnu obě legislativní normy sblíží, či ponechá v platnosti dosavadní podmínky. Podezření na kupčení s hlasy prověřovala policie nejen ve všech sedmi okresech Ústeckého kraje, ale i v jiných městech Česka.

Zdeněk Matouš ze sdružení Šance pro město:

"Kdyby to nebyl správní soud, ale nějaký jiný, trestní, nebo občanský, tak by tyto důkazy nemohly obstát

Miloslava Bačová ze sdružení Zdravá Krupka: „Bylo velice jasné, co se tady dělo, že se tady sociálně slabší občané opravdu upláceli.“

Volby v Krupce provázely problémy prakticky od otevření volebních místností. Už hodinu poté povolali místní občané policii na sídliště Maršov, aby tam zabránila údajnému podplácení sociálně slabých občanů. Už tehdy s tím kritici spojovali Sdružení ČSNS a NK-Šance pro město. Podle amatérských videozáznamů z místa někdo organizovaně svážel voliče do volebních místností a za hlas pro zmíněné sdružení jim sliboval úplatu 300 korun. ČSNS a NK-Šance pro město již dříve podezření odmítly.

Vydáno pod