Některá města ČR se těší novým zastupitelstvům. Praha stále vyjednává

Praha - Nová zastupitelstva vznikají právě dnes v řadě měst v Česku. Ustavující jednání mají například v Karlových Varech, Blansku, Kolíně nebo Sušici. Naopak v Praze zůstávají otevřené všechny možnosti. Tady si na dnešek další schůzku naplánovali vyjednavači TOP 09 a ODS. První z nich nabídla koaliční smlouvu už před dvěma týdny, od té doby se ale jednání příliš neposunula. Navíc obě strany pořád uvažují i o koalici s ČSSD. Její vyjednavač Jiří Dienstbier ml. si ale nedovede představit spolupráci s ODS, a protože se mu to nedaří prosadit, z vyjednávacího týmu odešel. Chce debatovat jen s TOP 09.

Pražané zatím stále nevědí, které strany jim budou v příštích čtyřech letech vládnout. Odstoupení Jiřího Dienstbiera ml. by mohlo zkomplikovat hlasování o případné koalici mezi ODS a ČSSD na ustavujícím zastupitelstvu. Stačí, aby sehnal další dva hlasy. Strany by pak neměly nadpoloviční většinu. „Důvody jsou jasné, já jsem nijak nezměnil svůj názor na koalici s ODS,“ nechal se slyšet Dienstbier ml.

Další slovní přestřelka se v pondělí odehrála mezi kandidáty na primátora za ODS a TOP 09. Zdeněk Tůma poslal dopis Bohuslavu Svobodovi, ve kterém mu vyčetl, že ve dvou novinových rozhovorech neřekl pravdu. „Chtěl jsem některé jeho výroky, mírně řečeno velmi nepřesné, uvést na pravou míru,“ vysvětlil Tůma. Svoboda reagoval: „Já tomu úplně nerozumím, já když se chci s někým dohodnout, tak jednám, nevydal jsem jediné mediální prohlášení o druhé straně.“ Obě strany shodně tvrdí, že by mohlo být o koalici jasněji už koncem týdne. Zatím jsou na řadě další intenzivní vyjednávání.

Formují se nová zastupitelstva (zdroj: ČT24)
Vydáno pod