Fantoma, který vykrádal hotely na Karlovarsku, dopadli v Praze

Karlovy Vary - Zloděje, který po tři měsíce vykrádal hotelové pokoje na Karlovarsku a od policistů si vysloužil přezdívku hotelový fantom, zadrželi policisté v Praze. Jednapadesátiletý muž, který pochází ze Slovenska a má u nás zákaz pohybu, vystupoval pod falešnou identitou. Celkově napáchal škodu za 250 tisíc korun. Policisté po muži, který má velmi bohatou trestní minulost podobného charakteru, pátrali necelé tři měsíce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.

„Obviněný muž v několika případech za využití lsti či nepozornosti recepčních vnikl do hotelových pokojů, z nichž odcizil elektroniku, doklady ubytovaných hostů, šperky a jiné cennosti. Tvrdil, že je inženýr a ekonom a že umí několika světovými jazyky, například rusky či hebrejsky a byl vždy velmi slušně oblečen. Jeho cílem bylo působit velmi důvěryhodně a oklamat tak vzhledem, což se mu v mnoha případech podařilo,“ popsala činnost zloděje krajská policejní mluvčí Andrea Pomíchalová.

V Karlových Varech takto působil ve třech hotelových komplexech. V jednom z nich ho v pokoji překvapila ubytovaná turistka, která se do hotelu vrátila. Pachatel zpanikařil a při útěku ženě nastříkal neznámý sprej do očí. „Vykřikl policie, policie, okamžitě na mě začal stříkat ten plyn a můžu vám říct, že do dneška se v podstatě necítím zcela v pořádku, protože to na mě nechalo následky. Bojím se,“ řekla ČT napadená žena. Hoteliéři ale tvrdí, že větší bezpečnost by šla na úkor pohodlí hostů. „Kdybychom měli prověřovat všechny vstupující hosty do hotelu, aby se vykazovali průkazem, tak by to bylo už hodně omezující,“ domnívá se předseda Asociace hotelů Karlovy Vary Jiří Švaříček.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Hledaného muže si všiml policista v civilu

Nakonec byl zadržen v Praze, a to díky všímavosti a rychlé spolupráci policistů z Prahy. „Hledaného muže si všiml policista, který v té době nebyl ve službě. Ihned to nahlásil kolegům a ti muže zadrželi,“ popsala zadržení mluvčí. Muž je obviněn z přečinu krádeže, poškozování cizí věci, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Soudce rozhodl o vzetí obviněného do vazby.

Vydáno pod