Ministerstvo couvá: Zápisné zřejmě nezavede

Praha – Ministerstvo školství se zaleklo ostrých reakcí, které vyvolaly plány na zavedení zápisného na vysokých školách, a návrh de facto zavrhlo. Náměstek ministra školství Jan Koucký totiž po jednání s rektory uvedl, že ministerstvo zápisné zavede jen v případě, že s ním bude souhlasit veřejnost a rektoři. A právě ti se proti plánu ozvali hned poté, co byl před 14 dny představen.

Ministerstvo chtělo nedostatek peněz v rozpočtech vysokých škol částečně kompenzovat právě zápisným, které měli studenti platit už od příštího akademického roku. Jeho výši by si každá škola volila sama, maximálně ale šest tisíc korun ročně. „Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou jsme dělali jenom kvůli vysokým školám… Ten problém to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude zas tak strašná ztráta,“ uvedl dnes Koucký a dodal, že definitivně o zápisném rozhodnou až poté, co obdrží stanovisko České konference rektorů. 

„Postoj rektorů k zápisnému není v tuto chvíli jednotný, respektive tento postoj se teprve formuluje,“ uvedl předseda České konference rektorů Petr Fiala. I on ale upozornil, že zápisné je pro ně spíše okrajové téma, protože v žádném případě nemůže vyřešit situaci podfinancovaného českého školství.

Rozhovor s Václavem Havlíčkem (zdroj: ČT24)

Poplatek v maximální výši 6000 korun ročně navrhlo ministerstvo školství s tím, že by jej studenti prvních ročníků mohli začít platit už od příštího akademického roku. Studenti pobírající sociální dávky by přitom zápisné neplatili, hradil by je za ně stát. Zápisné by mělo fungovat jen do zavedení školného, které je plánováno nejdříve od roku 2013.


Zápisné ovšem nedostatek peněz pro vysoké školy nevyřeší, pokud by totiž bylo zavedeno, tak by si školy polepšily maximálně o 700 milionů korun, kvůli škrtům ale v roce 2011 přijdou o 2,3 miliardy. Ministerstvo se prý proto spolu s rektory snaží najít jiné cesty, jak školám nahradit chybějící peníze. „Ty představy jsou konkrétnější, ale v tuhle chvíli jsou velmi choulostivé a já musím říct, že jejich medializace by mohla ublížit jejich realizaci,“ odpověděl Koucký novinářům na dotaz, jak přesně by měla pomoc pro univerzity vypadat.

Václav Havlíček, rektor ČVUT:

„Spektrum názorů jednotlivých rektorů je velmi široké: od úplného odmítání až po silnou podporu návrhu. Jednotné stanovisko zřejmě nelze očekávat.“


"Jestliže jsme v roce 2007 na jednoho studenta dostali 72 tisíc korun, dneska
už jsme na částce 60 tisíc - a to je skutečně na hranici toho, co je ještě
přijatelné," dodal Petr Fiala. Rektoři už dříve varovali, že by snížení objemu finančních prostředků mohlo vést např. ke krácení semestru, pozastavování zápisů, přerušení výuky v topné sezoně nebo snižování počtu přijímaných studentů.

Jedna z cest, jak chce ministerstvo řešit nedostatek peněz, je proto změna systému financování škol. Na lepší peníze by si měly přijít školy s dobrými výsledky ve vědě a výzkumu nebo ty, které podporují výjezdy studentů na zahraniční univerzity.

Vydáno pod