V brněnském babyboxu našli zdravou holčičku

Brno - Z babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně vyzvedli dnes odpoledne zdravotníci narozenou holčičku. Dítě je zdravé a zaopatřené, zdravotníci dali děvčátku jméno Natálka. Holčička rozšířila počet takto odložených dětí v celé zemi na 37, v brněnském babyboxu se dnes ocitlo sedmé odložené dítě v pořadí.

Lékaři vyzvedli dítě z babyboxu v 16:45, holčička váží 3,5 kilogramu, měří 50 centimetrů. Ze všech 37 dětí, které byly dosud odloženy do některého z babyboxů v Česku, bylo 23 dívek a 14 chlapců, uvedl v souvislosti s dnešním odloženým novorozencem zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess. Posledním dítětem před Natálkou, které bylo do babyboxu odloženo, byla zhruba dvoudenní holčička, kterou 25. října našli v babyboxu na klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně. V Česku funguje 40 babyboxů. Zatím poslední byl uveden do provozu 28. října v Hodoníně, 41. babybox bude otevřen 5. prosince v Mostě.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit anonymně dítě, aniž ho ohrozí na zdraví či na životě. Hessovým cílem je, aby vyhřívaných schránek v Česku bylo 70, tedy aspoň jedna v každém někdejším okresním městě.