Šance na vznik koalice TOP 09 a ODS v Praze se zvyšuje

Praha - TOP 09 a ODS chtějí ve čtvrtek nebo v pátek říct, zda v Praze uzavřou koalici. Po dnešním jednání obou stran nad návrhem koaliční smlouvy to řekli jejich volební lídři Bohuslav Svoboda (ODS) a Zdeněk Tůma (TOP 09). Podle Svobody šance na spolupráci po dnešním jednání stoupla. Další jednání budou ve čtvrtek, kdy vyjednávači proberou i personální otázky. Dnešní schůzka byla podle obou technického charakteru a jednali pouze o připomínkách týkajících se koaliční smlouvy. O rozporech z minulých dnů se prý nebavili.

„Pracovní část je v zásadě hotová. Konečné vyjádření, když se bude dobře dařit, můžeme dát ve čtvrtek nebo v pátek,“ prohlásil Svoboda. Dodal, že výsledky nyní projedná vedení ODS. Podle Svobody je pracovní část koaličních námluv „v zásadě hotová“. „Udělali jsme spoustu práce a bezesporu, když se takto pracuje, tak se to procento pravděpodobnosti koalice zdvihá nahoru,“ dodal lídr ODS. Strany našly shodu i ohledně rozpočtového určení daní, kolem něhož se v minulých dnech prostřednictvím médií hádaly. Návrh dohody prý přepracovaly tak, „aby obě strany daly jasně najevo, že zásah do rozpočtu Prahy považují za věc závažnou“.

Šéf občanských demokratů v Praze Boris Šťastný ale poté řekl, že regionální rada, kterou občanští demokraté plánovali na dnešek nebo středu, se bude konat, „až se vyjednávači posunou dále“. Na poslední vzájemné schůzce před týdnem se vyjednávači TOP 09 a ODS pohádali poté, co vedení TOP 09 vyzvalo premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, aby se vložil do jednání. Pražská ODS totiž podle vedení TOP 09 jedná ve prospěch podnikatelských skupin.

Občanští demokraté obvinění označili za urážku a odešli z jednání. Následovalo několik slovních přestřelek, kdy například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek obvinil lídra ODS Bohuslava Svobodu ze lži. Kandidát TOP 09 na primátora Zdeněk Tůma zároveň Svobodu vyzval, aby o koalici jednali pouze spolu. Jako o stále pravděpodobnější se ale v pražských politických kuloárech mluví o koalici mezi ODS a ČSSD.

Lídr ČSSD Dienstbier odstoupil kvůli možnosti vzniku velké koalice

Podle spekulací obě strany čekají na rozhodnutí pražského městského soudu o stížnostech na průběh voleb. Pokud volby nezruší, občanští a sociální demokraté údajně poté ohlásí spolupráci. Spekulacím nahrává několik rozhodnutí vedení stran. Celostranickým předsedům se nepodařilo prosadit usnesení, které by velkou koalici v Praze znemožnilo. V pondělí navíc z vyjednávacího týmu ČSSD odstoupil volební lídr strany Jiří Dienstbier mladší, a to právě na protest proti případné spolupráci mezi ODS a ČSSD.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24