Bárta odvolal náměstkyni Schautovou - zodpovědnou za Galileo

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta (VV) dnes odvolal náměstkyni pro družicové systémy Ditu Schautovou a post náměstka zrušil. Novým náměstkem pro zahraniční vztahy je Jakub Hodinář, který bude mít pod sebou i družicové systémy. Spadat pod něj budou zejména finální jednání o umístění centrály navigačního projektu Galileo v Praze. Serveru iDnes.cz to potvrdil náměstek ministra Radek Šmerda.

Podle dnešního vydání deníku Právo nebyla Schautová odvolána proto, že by vyjednávala špatně, ale po intervenci ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) u Bárty. Besser si údajně stěžoval, že Schautové podřízená Blanka Kosinová, která je partnerkou Bessera, nemůže se Schautovou vyjít. Besserův tajemník Stanislav Brunclík však tuto informaci popřel.

Podle iDnes.cz Schautová odchází proto, že skončily přípravy projektu Galileo. Organizační změny pocítí i dosavadní mluvčí ministerstva Karel Hanzelka, který povýší a bude nově šéfem kabinetu ministra dopravy. Mluvčím bude Jakub Ptačinský, který už na tiskovém odboru působí několik let.

Stojí za odvoláním ženské hašteření?

Náměstkyně Schautová vyjednává o umístění centra Galilea v Praze. Kosinová zase vede odbor kosmických technologií a družicových systémů. Spolu prý ale pracovat nemohou. „Zpočátku, když na ministerstvo přišel Vít Bárta, tak za ním přišlo několik lidí, aby ve funkci nechal Schautovou, že je schopná a že ji tam chtějí. Podporovala ji dokonce i Kosinová. Pak se ale mezi nimi něco stalo a Schautová s Kosinovou se pohádaly. A už se nemohou ani cítit,“ uvedl prý zdroj z ministerstva.

Náměstkyně se stará o celou sekci družicových systémů. Sem spadá i oddělení Kosinové, které má na starosti zavádění projektu Galileo, tedy odpovědi Evropské unii na americký systém GPS. Ještě v pátek přitom náměstkyně vyjednávala o projektu Galileo v Bruselu. Kromě Česka chce centrálu získat i Německo a Nizozemsko. Česká metropole je však velkým favoritem, a to bezpochyby i zásluhou Schautové.

Navigační systém Galileo
Zdroj: ČT24