Nová křižovatka počítá s neexistující dálnicí, kraj její podobu změní

České Budějovice – Propojení českobudějovických silničních okruhů mělo městu přinést úlevu. Dvoukilometrová silnice, která stála skoro 800 milionů korun, ale zatím působí spíše komplikace, řidiči v křižovatce, kudy se na spojku najíždí, často bourají. Za prvních 14 dní provozu se stalo hned pět vážných nehod. Ačkoli hlavním důvodem je bezohlednost budějovických řidičů, motoristé poukazují na to, že k nim přispívá i podivné značení na křižovatce a chtějí, aby se podoba křižovatky co nejrychleji změnila. Kraj připouští, že značení na křižovatce neodpovídá současným potřebám – počítá už s napojením na dálnici D3, která zatím neexistuje – a o možné změně uvažuje.

„Ze čtyř pruhů se najednou stane jeden pruh,“ popsal největší problém křižovatky řidič Jaroslav Kubeš. Podle silničářů je hlavní problém v tom, že řidiči značení nesledují. Způsobují tak havárie. „Příčinou bylo ve třech případech nedání přednosti v jízdě a ve dvou případech jízda na červenou,“ uvedl policejní mluvčí Regina Tupá.

Snížit nečekaně vysokou nehodovost by měla úprava křižovatky. Kraj nechal situaci na místě posoudit, jeho podoba by se potom měla přizpůsobit současné situaci. Konstruktéři křižovatky totiž počítali s existencí dálnice, ta ale zatím není. „Dopravní značení svislé i vodorovné se změní. V dohledné době se situace na křižovatce uklidní,“ slíbila mluvčí jihočeského krajského úřadu Kateřina Koželuhová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Kritické místo chtějí silničáři upravit do konce listopadu. Potom by už spojka za 800 milionů korun měla fungovat bez problémů.