GRAFIKA: ODS ovládla většinu radnic pražských částí

Praha – Obsazování radnic pražských městských částí dospělo do finále. Občanští demokraté opět získali nejvíce křesel starostů. V koaličních vyjednáváních si zajistili místa patnácti šéfů radnic, v pěti z největších městských částí se ale do koalice nedostali vůbec. ODS sama povládne v Radotíně a Uhříněvsi, většinu občanští demokraté získali i v Kbelích, tam se ale rozhodli spolupracovat s místními nezávislými kandidáty. TOP 09 bude mít pět starostů - povedou Prahu 1, 3, 5, 12 a 14. Do čela Horních Počernic se postaví Hana Moravcová (Šance pro Počernice). Prahu 21 povede Pavel Roušar (Otevřený Újezd).

Občanští a sociální demokraté vyjednali spolupráci v osmi městských částech. V Praze 4, 6, 7 a 10 přitom budou vládnout pouze ODS a ČSSD. V Praze 2 si ke spolupráci přizvaly Stranu zelených, v Praze 11 Pražany za svá práva, v Praze 15 Nezávislé a v Praze 17 - Řepích Hnutí Lepší Řepy. Ve všech z nich bude starostou občanský demokrat. Do čela Prahy 13 se opět postaví David Vodrážka (ODS).

Naopak s TOP 09, která je občanským demokratům programově nejblíže a je i jejich vládním partnerem, se ODS na koalici dohodla v třetí, osmé, deváté a ve dvanácté městské části a také v Letňanech. V počtu starostů TOP 09 za ODS daleko zaostává, ačkoli byla ve volbách druhá. Do čela se postaví v Praze 1, kde dosavadního starostu Filipa Dvořáka (ODS) vystřídá Oldřich Lomecký (TOP 09), v Praze 14 a také na smíchovské radnici, kde byl dosud starostou kontroverzní Milan Jančík (ODS). Tam ODS zamířila do opozice, koalici sestavila TOP 09 s ČSSD a VV a s podporou zelených. Starosta z TOP 09 bude i v Praze 3 a 12.

Pražský magistrát povede ODS a ČSSD

Koalici na úrovni pražského magistrátu nakonec uzavřela ODS a ČSSD. Křesla v radě města budou rozdělena v poměru 5 pro ČSSD a 5 pro ODS včetně primátora, Pavla Béma tak pravděpodobně vystřídá pražský lídr ODS v komunálních volbách lékař Bohuslav Svoboda. Poslední 11. křeslo v radě by mohlo být prázdné nebo pro TOP 09 - ta jej však odmítla a odchází do opozice.

Výsledky komunálních voleb v Praze
Zdroj: ČT24