Řidiči na Vysočině zdivočeli, 44 jich už letos umřelo

Jihlava – Zatímco celorepubliková statistika smrtelných nehod je letos příznivější než kdy dříve, v kraji Vysočina mrtvých přibývá. Přestože konec roku ještě není ani na dohled, obětí je už 44. Nejhorší měsíc byl zatím říjen, kdy při 195 nehodách, které vyšetřovala policie, zemřelo v regionu 11 lidí. Je to skoro trojnásobek v porovnání s loňským říjnem.

Ačkoli říjen s jedenácti mrtvými zastínil v kraji Vysočina předcházející měsíce, ani ty nebyly veselé. Nejvíc tragických nehod bylo na Třebíčsku a Jihlavsku, počet mrtvých oproti loňsku roste od začátku roku.

Smrtelné nehody přibývají i v listopadu. Například minulý čtvrtek přišli o život hned dva lidé – řidič a spolujezdec v nákladním autě, které nedobrzdilo za kolonou a narazilo do jiného nákladního vozidla.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Krajští silničáři a policisté se snaží dalším nehodám zabránit. „Každé místo, kde k nehodě dojde, vyhodnocuje dopravní inženýr, jestli tam dojde k nějakým opatřením,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na nebezpečné silnice a křižovatky upozorňují nové dopravní značky, zpomalovací pruhy a na obzvlášť nebezpečných místech i speciální povrch, který má hlukem řidiče varovat před přílišnou rychlostí.

Policie chce přispět alespoň k drobnému zlepšení statistiky zintenzivněním kontrol na silnicích v regionu. Nejčastější příčinou nehod je podle policistů vysoká rychlost, nesprávné předjíždění a také nedání přednosti v jízdě.

Počty nehod na Vyočině
Zdroj: ČT24