Jančíkovo křeslo na Praze 5 obsadí Klíma z TOP 09

Praha - V Praze 5 bude vládnout koalice TOP 09, ČSSD a VV. Strany dnes vpodvečer podepsaly memorandum o spolupráci, v pondělí podepíšou koaliční smlouvu. Starostou by měl být Radek Klíma z vítězné TOP 09, který tím nahradí kontroverzního Milana Jančíka z dosud vládnoucí ODS. Ta končí v opozici.

Zatím není jasné, jestli bude mít koalice také podporu Strany zelených (SZ). Koaliční partneři se zelenými vyjednávali, nabídli jim křeslo předsedy výboru životního prostředí. SZ má podle Klímy ještě čas na rozmyšlenou. Zastupitelstvo, které by mělo nové vedení města zvolit, se sejde 18. listopadu. Každá z koaličních stran bude mít jednoho místostarostu. V Praze 8 se na koalici domluvila vítězná ODS s TOP 09. Strany dnes večer podepsaly koaliční smlouvu. Starostou by měl zůstat Josef Nosek z ODS.

V Českých Budějovicích bude s největší pravděpodobností vládnout koalice vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 31 křesel. V opozici zůstane ODS a KSČM. Do křesla primátora se asi vrátí Juraj Thoma (OPB). Uzavření koalice dal dnes zelenou městský výbor ČSSD.

Novou primátorkou Pardubic se dnes stala dosavadní náměstkyně Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice. Ve funkci vystřídá Jaroslava Demla (ODS). Zastupitelé ji zvolili 30 hlasy z 39. Na radnici povede koalici složenou ze Sdružení pro Pardubice, ČSSD, sdružení Pardubáci a TOP 09. ODS, která městu vládla 16 let, skončila v opozici spolu s KSČM.

Starostou Náchoda se na dnešním ustavujícím jednání zastupitelů stal sociální demokrat Jan Birke. Prvním náchodským místostarostou se stal Tomáš Šubert z kandidátky Sdružení Svobodní, druhou místostarostkou je Drahomíra Benešová z TOP 09.

Primátorem Jihlavy byl dnes na ustavujícím jednání zastupitelstva zvolen Jaroslav Vymazal (ODS). Město povede druhé funkční období. Magistrátu bude vládnout koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Ve vedení doplňují Vymazala tři náměstci z ČSSD - Rudolf Chloupek, Petr Pospíchal a František Zelníček. Čtvrtým náměstkem je lidovec Josef Kodet.

Královéhradečtí zastupitelé se sice sešli na ustavujícím jednání zastupitelstva 9. listopadu odpoledne, své jednání však po několika hodinách přerušili, aniž by začali s volbou nového vedení města. Shodli se na tom, že pokračování jednání se uskuteční 22. listopadu. V Hradci Králové po volbách začaly ODS, HDK, VPM, TOP 09 a uskupení Doma v Hradci jednat o vytvoření středopravé koalice, z jednání však odstoupila TOP 09. Poté se vyjednávalo o široké koalici ČSSD, ODS, TOP 09 a dvojici menších stran, z tohoto jednání však v neděli odstoupily ODS a uskupení Doma v Hradci.

  • Pardubický magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1848/184787.jpg
  • Náchodské zastupitelstvo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/749/74898.jpg
Vydáno pod