Policie ČR vyhrála cenu za největšího slídila

Praha - Titul největšího slídila v soukromí lidí získala policie. Anticenu Velkého Bratra jí sdružení Iuridicum Remedium udělilo za to, že archivuje snímky aut i řidičů z kamerových systémů. „Pomáhá a chrání“, ale rovněž i narušuje soukromí - takhle práci policie zhodnotila porota Ceny Velkého bratra a přiřkla jí prvenství v kategorii dlouhodobý slídil.

„Není možné, aby policie monitorovala a skenovala pohyb všech slušných lidí a následně z něj vyhodnocovala, kdo asi tedy něco spáchal,“ vysvětluje Oldřich Kužílek, člen poroty a expert na otevřenost veřejné správy. Porota ceny uděluje hned v sedmi kategoriích. Letos výherce vybírala z víc než 140 nominací. Souvisí to s tím, že se rozvíjejí nové technologie a narušovat soukromí je čím dál jednodušší.

Hned dvakrát bodovala sociální síť Facebook, prvenství si připsala za snahu získat co nejvíc informací z osobních profilů. A zakladatel Facebooku si zase vysloužil první místo v kategorii výrok roku. Prohlásil, že Facebook je průkopníkem nové budoucnosti, budoucnosti bez soukromí. V soutěži se udílí i jedno kladné ocenění. Tentokrát ho získali obyvatelé Víru nad Svratkou - za to, že se postavili proti kamerovému systému v jejich obci.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)