Bývalý policista má jít kvůli úplatkům na čtyři roky do vězení

Karlovy Vary – Bývalý policista Radek Kocáb má jít na čtyři roky do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků, za peníze totiž legalizoval pobyty cizinců v Česku. Celkem měl takto vybrat 4,2 milionu korun. Čtyři miliony našli policisté při domovní prohlídce, soud proto rozhodl o jejich propadnutí státu. Kocáb se na místě odvolal, státní zástupce Jiří Richtr si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

„Vzhledem k rozsahu rozsudku si jej chci ještě přečíst. Jsem ale s rozhodnutím soudu spokojen,“ uvedl po verdiktu soudu Richtr. „Společenská nebezpečnost je v tomto případě vysoká tím, že stát v tom období přišel o možnost kontrolovat migraci cizinců. Stát ztratil přehled o tom, kdo se mu tady pohybuje a jestli splnil podmínky,“ dodal státní zástupce.

Podle soudce Tomáše Mahra důkazy prokázaly, že Kocáb, který pracoval jako policista na karlovarském oddělení cizinecké policie, vyřizoval pobyty většinou Vietnamců v rozporu s předpisy. Z kontroly na oddělení vyplynulo, že v celkem 114 případech Kocáb řádně nezkontroloval všechny náležitosti spojené s udělování pobytů. Za legalizaci pobytu dostával až 3 000 eur (zhruba 73 500 Kč).  

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby Kocábovu vinu dokazovaly zejména zápisy z kontrol z oddělení cizinecké policie a svědecké výpovědi dvou lidí, kteří u soudu vystupovali v utajení. Obžaloba požadovala čtyřletý trest, propadnutí peněz a zákaz činnosti. Naopak obhajoba požadovala zproštění viny v plném rozsahu, argumentovala totiž tím, že svědectví o úplatcích byla pouze z druhé ruky a žádný důkaz o převzetí peněz za legalizaci pobytu obžaloba nepředložila.   

Soudní líčení se táhlo tři roky, protože řada svědků, vietnamských občanů, se k soudu nedostavila nebo se je nepodařilo dohledat. Mnozí z nich zřejmě odcestovali zpět do Vietnamu. Z podobného trestného činu je obžalován i Kocábův kolega z karlovarské cizinecké policie Pavel Kábrt. Je souzen odděleně, líčení už se blíží ke konci.

Vydáno pod