Ministr Fuksa: Kladrubský hřebčín má šanci na evropské dotace

Kladruby nad Labem - Národní hřebčín Kladruby nad Labem má opět šance, že získá evropské dotace. Mohl by získat 100 až 150 milionů korun, možná i víc. Peníze by pomohly opravit objekty, které jsou v havarijním stavu. Dnes to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) při návštěvě hřebčína.

V posledních dvou letech se národní kulturní památkou zabývá už třetí ministr, třikrát se už za stejnou dobu změnilo jméno ředitele. Přes ministerstvo kultury mělo jít z evropských dotací na opravu staveb 300 milionů korun. Kvůli chybám v projektu ale hřebčín o peníze přišel. V nové výzvě se hřebčín může o peníze ucházet znovu. Není ale jistá ani částka ani to, že hřebčín bude v žádosti úspěšný. „Neočekávejte, že vám tady řeknu, že vyhraje příští rok hřebčín, že vyhraje 300 milionů korun. Budeme ale chtít maximum,“ řekl Fuksa.

Ministerstvo zemědělství proto uvolnilo 22 milionů korun především na dopracování a zkvalitnění projektové dokumentace, která je podkladem pro žádost o dotaci, a částečně půjdou peníze i na opravy. V havarijním stavu je kanalizace. „Po neděli rozjíždíme budování kanalizace. Pokud ministerstvo vypíše příští rok termín, běží pak nějaké lhůty. Reálně bychom mohli dotace čerpat na podzim. Opravy by trvaly i po roce 2013,“ řekl ředitel hřebčína Jan Höck s tím, že je nutné opravit stáje plemenných hřebců, malé stáje nebo vyměnit střešní konstrukce.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle ministra Fuksy by se hřebčín měl víc zaměřit na zahraniční turisty. Doufá také, že se podaří zapsat hřebčín na prestižní seznam UNESCO. Ministr chce také jednat s prezidentem Václavem Klausem a nabídnout mu, aby se starokladrubští koně objevovali při státní ceremoniích, jako je to obvyklé v zahraničí. S tím souhlasí i ředitel Höck. „Koně už na Hradě byli v září, byla to premiéra téměř po 60 letech. Budeme tam také 10. prosince na slavnosti založení hradní stráže, která dřív svoji jízdní jednotku měla. Na tuto tradici chceme navázat,“ řekl ředitel.

Národní hřebčín je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od založení uplynulo 430 let. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou.

Starokladrubský kůň
Zdroj: ČT24