Nečas: Pokud bude Barták obviněn, musí být okamžitě odvolán

Praha - Náměstek ministra financí Martin Barták bude do vyšetření případné korupce postaven mimo funkci, a pokud bude obviněn, musí být okamžitě odvolán. Premiér Petr Nečas se tak dnes vyjádřil na mimořádném brífinku k tomu, že bývalý ministr obrany Martin Barták si podle Američanů měl říct o úplatek. Premiér trvá na vyšetření celé kauzy podle principu padni komu padni. Barták už kvůli aféře požádal o neplacené volno. Podle Nečase tak ale učinil až po jeho zásahu. Premiér žádá důkladné vyšetření kauzy, která by podle něj mohla narušit vztahy s USA. Zdůraznil, že Bartáka do pozice náměstka na ministerstvu financí nenominovala ODS. Není prý jejím zástupcem ani členem strany. Pokud budou vznesena v souvislosti s touto kauzou jakákoliv obvinění, musí Barták dle Nečase ve své funkci skončit.

„Pokládám dnešní nařčení proti panu Martinu Bartákovi zveřejněná dnes v médiích za závažná,“ těmito slovy zahájil premiér Nečas mimořádný brífink. Podle něj musí v první řadě proběhnout důsledné prošetření celého případu, protože toto nařčení má i jistý zahraničněpolitický rozměr a může dokonce narušit i české vztahy s blízkým spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Na rozdíl od ministra financí Kalouska, který chtěl o náměstku Bartákovi rozhodnout poté, co skončí vyšetřování, Nečas považuje za nepřijatelné, aby Barták byl činný ve svém úřadě v době, dokud neskončí celé prošetření. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v reakci na kauzu novinářům řekl, že jeho resort poskytne při vyšetřování policii veškerou součinnost.

Běžná praxe: armádní zakázky za vlády ČSSD bez výběrového řízení

Brífink premiéra k případu Bartáka (zdroj: ČT24)

Petr Nečas

„Nepovažuji za přijatelné, aby pan Barták byl činný ve svém úřadě v době, dokud neskončí prošetření tohoto závažného nařčení.“

Mezi lety 2001-2004, kdy byl nynější předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka první místopředseda vlády, „proběhlo údajně až osmdesát procent všech armádních zakázek na ministerstvo obrany bez výběrového řízení,“ zdůraznil premiér. Proto je prý útok Bohuslava Sobotky na současnou vládu v souvislosti s touto kauzou „falešný a naprosto nesmyslný“.

„Vláda pod mým vedením změní pravidla podávání veřejných zakázek a nebude žádné kauzy zametat pod koberec… Nebude se dít to, co se dělo za vlády sociální demokracie, že se dávaly závažné zakázky bez výběrového řízení,“ uvedl dále Nečas a neopomněl zdůraznit, že „jeden z nejdůležitějších aktérů tohoto období, pan Tvrdík, je nadále vysoce aktivním činitelem v rámci sociální demokracie“.

John: Vyšetřování musí být vedeno důkladně a zcela nezávisle

"Případem se zabýváme., ale vzhledem k tomu, že je vše v počátcích, tak
nemůžeme poskytnout žádné bližší informace,„ uvedla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Ministr vnitra Radek John (VV) ve svém vyjádření napsal, že informace deníku musí prověřit orgány činné v trestním řízení: “Jak jsem uvedl hned po svém nástupu do funkce v polovině letošního roku, v této i v jakékoliv podobné kauze musí být vyšetřování vedeno důkladně a zcela nezávisle."

Tank
Zdroj: ČT24
Vydáno pod