V Čechách opět padají teplotní rekordy, Praha hlásí 21 stupňů

Praha – Teplé počasí znovu přepisovalo teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v Praze na Karlově, kde rtuť teploměru vyšplhala na 21,2 °C, padl tak skoro sto let starý rekord. Rekordy padaly i na jiných místech v metropoli - v Libuši a ve Kbelích. Městské parky proto doslova praskaly ve švech, teploty připomínající babí léto vylákaly ven tisíce lidí. V Plzni naměřili meteorologové 19,2 stupně, dnešní teplota tak rekord překonala hned o šest stupňů. Pro polovinu listopadu jsou přitom obvyklé denní teploty mezi třemi a osmi stupni.

Tabulky s rekordy dnes přepsalo počasí také v Chebu, v Ústí nad Labem - Kočkově, Klatovech nebo Hradci Králové. Naopak třeba v Českých Budějovicích, Pardubicích či moravských městech, kde teplota lámala rekordy včera, už dnes tak vysoké teploty nebyly. Na střední a jižní Moravě bylo totiž zataženo s nízkou oblačností.

Podle psychiatra Oldřicha Vinaře ovlivňuje teplý a slunečný listopad pozitivně lidskou psychiku. „Lidé jsou rádi, že nemusí topit, že je dost světla, sluníčko působí na lepší náladu, ale nesmí to být déle než tři dny za sebou,“ podotkl Vinař. Podle meteorologů je na listopad neobvykle vysoká teplota v Česku způsobena prouděním velmi teplého vzduchu od jihozápadu do celé střední Evropy.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Už od zítřka se ale začne pomalu ochlazovat. „V příštím týdnu se bude od západu postupně nasouvat oblačnost. Tu doplní občasný déšť nebo přeháňky, postupně se také bude ochlazovat - v závěru příštího týdne budou nejvyšší teploty kolem 7 stupňů,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas. První sníh by pak měl podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu napadnout zhruba v polovině prosince.