Schwarzenberg nevyloučil kandidaturu na prezidenta, pokud bude přímá volba

Praha – Pokud se bude v roce 2013 volit prezident přímo, tak by se o tuto funkci mohl ucházet ministr zahraničí a předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Možná. Uvidíme, jaká bude situace za dva roky,“ řekl v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Respekt. Aby se o prezidentství ucházel, musel by prý mít Schwarzenberg „závažné důvody“.

V roce 2012 skončí druhé funkční období prezidentu Klausovi a podle ústavy už znovu kandidovat nemůže. Podle současných zákonů by prezidenta volil Parlament, vládní strany i ČSSD ovšem slibují přímou volbu. V politických kuloárech i médiích se už proto začalo spekulovat o tom, kdo by Klause mohl nahradit - padlo přitom rovněž jméno Schwarzenberga, který se těší velkému respektu veřejnosti. Je ovšem otázkou, jestli se přímá volba povede v Parlamentu prosadit. 

„Nevidím důvod, proč bych měl za současných podmínek kandidovat. Byl jsem na Hradě dva a půl roku, takže vidím možnosti i nemožnosti postavení hlavy státu. A jak jsem pozoroval poslední volbu, to handrkování a kšeftování o hlasy, tak to se mi nezdá moc hezké. Kdyby byla přímá volba, tak bych o tom uvažoval, ale toto se mi hrubě nelíbí a musel bych mít závažné důvody, abych se o prezidentství ucházel. Doufám, že tedy najdeme několik důstojných kandidátů,“ řekl Respektu Schwarzenberg, který byl počátkem 90. let kancléřem tehdejšího československého prezidenta Václava Havla. 

Schwarzenberg, který v prosinci oslaví 73. narozeniny, je od letošního července prvním místopředsedou vlády a ministrem zahraničí. V čele české diplomacie stál již ve vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) od ledna 2007 do května 2009. Od letošního května je rovněž poslancem za TOP 09.