Cabaniss chtěl odvést pozornost od nekalé provize,tvrdí šéf Pragy

Praha - Ředitel společnosti Praga Export Petr Ptáček v rozhovoru pro dnešní Právo a server Euro.cz prohlásil, že někdejší americký velvyslanec v ČR a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss informaci o údajném korupčním jednání bývalého ministra obrany Martina Bartáka zveřejnil, aby odvedl pozornost od vlastního trestného činu. Ptáček také odmítl spekulaci, že by peníze, které Barták údajně požadoval od vedení automobilky Tatra jako úplatek za urovnání sporu mezi oběma firmami v rámci armádních dodávek, měly být určeny pro společnost Praga.

Podle Ptáčka je „šokující“, že Cabaniss oznámil údajné korupční jednání až po třech letech. „A za situace, kdy samotná Tatra, jejímž byl představitelem, je podezřelá z korupčních praktik,“ uvedl Ptáček s narážkou na provizní smlouvu uzavřenou před několika lety mezi Tatrou a poradcem Pavlem Stoškem. Stošek tehdy od vedení Tatry získal 27 milionů korun za pomoc při zprostředkování obchodu s armádou.

„Poté, co se prokázalo a vojenská rozvědka potvrdila, že smlouva mezi panem Stoškem a Tatrou je nekalá, se pánové Cabaniss a (šéf Tatry Ronald) Adams bojí, že budou čelit trestnímu stíhání buď v USA, či u nás,“ uvedl Ptáček. Podle něj Praga tehdy poslala americké ambasádě dopis, v němž upozornila na podezření, zda jednání amerických manažerů po uzavření této provizní smlouvy se Stoškem nenaplňuje skutkovou podstatu federálních trestných činů. Ambasáda ale prý nereagovala.

Cabaniss v pátečním vydání deníku Mladá fronta Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, aby se urovnaly spory mezi firmami Tatra a Praga, které blokovaly obchod Tatry s ministerstvem obrany. Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars. Případem se zabývá policie, Barták kvůli tomu z ministerstva odešel na neplacenou dovolenou.

Šéf společnosti Praga-Export, která nyní pro armádu bez výběrového řízení dováží obrněná vozidla Iveco MLV, řekl, že po tomto dopise byla Praga vyloučena ze zakázky na vojenské automobily Tatra kvůli údajně nízké kvalitě převodovek. „Proto nám doslova vyrazila dech následná nabídka Tatry na odkoupení naší společnosti. Nabídka proběhla v době, kdy se představitelé Tatry veřejně vyjadřovali o tom, že společnost Praga se nemůže tatrovácké zakázky kvůli nekvalitním výrobkům zúčastnit,“ uvedl Ptáček. Návrh prý považovali za skandální a firmu Tatře neprodali.

Na Bartáka dříve upozorňoval jiný americký podnikatel

Dnešní Hospodářské noviny navíc informují o tom, že Cabaniss si informaci o údajném Bartákově korupčním chování v únoru 2008 nenechal pro sebe. „Prakticky ihned, co se to stalo, jsem to od pana Cabanisse věděl. Byl naprosto šokován,“ uvedl americký podnikatel Marc Ellenbogen, který od 90. let působí v Praze, má vlivné kontakty v USA a s Cabanissem se podle svého vyjádření velmi dobře zdá.

Ellenbogen se Bartákově osobě věnoval už letos na jaře ve svém sloupku pro agenturu UPI. Bartáka označil za zkorumpovaného politika, který „by měl odstoupit a být obviněn“. „Přesně tak, případ velvyslance Cabanisse, to bylo přesně to, o čem jsem psal a mluvil,“ řekl nyní Ellenbogen. Několik posledních měsíců prý na Cabanisse naléhal, aby o případu promluvil. V době, kdy článek napsal, ale Ellenbogen odmítl svůj zdroj prozradit.

Vydáno pod