Volby v Českém Těšíně se kvůli kupování hlasů budou opakovat

Český Těšín - Volby v Českém Těšíně jsou kvůli kupování hlasů a svážení voličů neplatné a budou se muset opakovat. Dnes o tom rozhodl ostravský krajský soud, který zasedal přímo na těšínské radnici. Hlasování se bude opakovat v celém městě, které má téměř 26 000 obyvatel. Za hlas pro stranu SOS pro Český Těšín, kterou ve volbách vedl Marián Kuś, dostávali voliči z řad bezdomovců či Romů podle svědků odměnu ve výši od 300 do 700 korun. Komunální volby se budou opakovat i v jednom z okrsků v Roudnici nad Labem - podle rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem tam docházelo k organizovanému svážení voličů k urnám. Povolební situace se vyostřuje i ve Vojkovicích na Karlovarsku. Soud tam zamítl žádost opozičních politiků na vyhlášení nových voleb kvůli údajné manipulaci s hlasy a jejich zastupitelé proto zvažují, že složí funkce. Tím by se volby opakovat musely.

„Prokázalo se, že se hlasy kupovaly ve prospěch SOS pro Český Těšín. Neprokázalo se ale, že by tuto činnost organizovala přímo tato strana,“ řekla soudkyně. Dodala, že soud navíc nezpochybnil celý proces voleb. „Opakovat se bude jen hlasování,“ vysvětlila.

Kuś, který je vedený na seznamech ministerstva vnitra jako bývalý spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti, obvinění odmítá. „Je to celé nesmysl. U nás není možné koupit něčí hlas. Máme tajnou volbu,“ řekl s tím, že on a ani jeho spolupracovníci nikomu za hlas neplatili. Kuśovi loni soud uložil stotisícovou pokutu za padělání lustračního osvědčení.

Bezdomovec prý za svůj hlas dostal 700 korun

Bezdomovec Miroslav Nytra vypověděl, že za hlas obdržel 700 korun. Nabídku dostal už týden před volbami. „Navštívili nás v azylovém domě. Nabídli peníze a uvedli, kam máme přijít,“ řekl svědek. Dodal, že na smluvené místo přišlo celkem 40 lidí. „Postupně nás rozváželi do volebních místností. Čekal jsem tam dvě hodiny, než jsem přišel na řadu,“ řekl. Ve volební místnosti si vyzvedl hlasovací lístek a s ním pak vyšel ven, kde si jej nechal vyplnit, popsal situaci. „Pak jsem se k urně vrátil a lístek tam hodil. Za to jsem pak dostal 700 korun,“ řekl. Dodal, že běžně k volbám nechodí. „Letos jsem šel. Hlavně kvůli těm penězům,“ přiznal. Podle dalšího svědka volilo za peníze víc než 100 lidí.

Soudce ještě před výslechem svědků uvedl, že se na sociální síti Facebook objevil leták neznámého autora, který sliboval finanční odměnu za důvěru. „Peníze, které jiní utrácejí za nákladnou volební kampaň, dáme přímo vám,“ uvádělo se v letáku. Podle instrukcí měl na zájemce před volební místností čekat kontaktní pracovník i s odměnou. Lidé se podrobnosti měli dozvědět prostřednictvím SMS po registraci e-mailem.

Svědek, který volil s přítelkyní, potvrdil, že dostali 1 000 korun za zvolení čtvrté volební strany - SOS pro Český Těšín. Další se ptal, kde dostane peníze na pivo. Jiní pak upozorňovali, že peníze vyplácí člověk sedící v červeném autě značky Audi. Členové volebních komisí si všimli, že auta taxislužby přivážejí voliče hromadně. Navíc jim bylo podezřelé, že volební lístky vyplnil hromadně jeden člověk. Vycházeli ze způsobu vyplnění a rukopisu. Další voliči si podle členů stěžovali, že jim bylo nabídnuto 500 korun za zvolení Kuśovy strany.

Stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku podaly společně čtyři politické subjekty. Ve městě se podle nich kupovaly hlasy voličů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za skupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, a požadují jejich opakování.

SOS pro Český Těšín skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala ve 27členném zastupitelstvu šest mandátů. Kuś obvinění odmítl a vyslovil se také pro opakování voleb.

Volby se budou kvůli kupčení s hlasy opakovat i v Roudnici n/L

Komunální volby se budou opakovat i v jednom z okrsků v Roudnici nad Labem. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem. Ve čtrnáctitisícovém městě docházelo k organizovanému svážení voličů k urnám a nezákonné agitaci přímo ve volebních místnostech, rozhodl soud. Je to už třetí město v Ústeckém kraji, kde se bude kvůli svozu voličů část voleb opakovat.

Ovlivňování voleb v Roudnici se v základních rysech shoduje s dalšími dvěma případy v podobně velkých městech na severu, kde soud hlasování během posledních osmi dnů také zneplatnil. V Krupce na Teplicku i v Jirkově na Chomutovsku slibovali náhončí místním občanům, zejména sociálně slabým, odměnu za hlasování pro konkrétní politický subjekt. Pak je sváželi mikrobusy přímo do hlasovacích místností a pomáhali jim vyplňovat volební lístky. Redaktor ČTK byl svědkem toho, jak neznámí organizátoři v místním Ferrari baru nabádají asi 50 lidí, aby na kandidátce, kterou si všichni přinesli s sebou, zaškrtli stranu číslo 7 - Roudničané.