Pošta opět přepraví těžší letecké balíky do USA

Praha - Česká pošta od čtvrtka obnoví leteckou přepravu zásilek těžších než 453 gramů do USA. Využije přitom čistě nákladní letadla, na která se protiteroristické opatření americké vlády nevztahuje. Doposud musely být těžší balíky přepravovány nákladními loděmi, což způsobovalo zpoždění několika dnů. Situace by se mohla změnit 8. prosince, kdy by mohly restrikce ze strany USA padnout.

„Od okamžiku, kdy jsme na základě požadavku vlády USA museli stejně jako ostatní země světa vyhlásit omezení při přepravě, jsme dostali celou řadu stížností od našich zákazníků, nejenom z podnikatelského sektoru,“ uvedla generální ředitelka pošty Marcela Hrdá. Dohoda České pošty s alternativním leteckým dopravcem je časově omezena do 8. prosince. Po tomto datu očekává Světová poštovní unie ukončení restrikcí pro přepravu leteckých zásilek do USA.

Půlkilové zásilky plují po moři

Pošta ode dneška pro letecké doručování do USA uplatňuje hmotnostní limit 453 gramů. Těžší zásilky musí putovat výrazně pomalejší námořní cestou. Toto opatření se netýká podavatelů, kteří mají s Českou poštou uzavřen dlouhodobý obchodní vztah, a to po dobu delší než 30 kalendářních dnů a zároveň mají na České poště založenou korespondenční a účtovací adresu.

V leteckých zásilkách směřujících do USA a v poštovních balících do dalších zemí se v posledních týdnech objevily výbušniny. V říjnu teroristé z jemenské Al-Káidy odeslali zásilky obsahující trhavinu PETN schovanou v zásobnících do počítačových tiskáren. Balíčky byly odeslány na adresu židovských organizací v Chicagu. Jedna ze dvou náloží byla nalezena v nákladním letadle americké společnosti UPS na středoanglickém letišti East Midlands a druhá v letadle firmy FedEx na letišti v Dubaji.

Vydáno pod