Policisté při kontrolách rychlosti odhalili tři aktivní antiradary

Pardubice - Při běžných kontrolách rychlosti se podařilo v posledních pěti dnech odhalit pardubickým policistům v autech i tři aktivní antiradary, jejichž používání je v Česku zakázané. Všechny tři vozy už zabavil pardubický magistrát a zkoumá je soudní znalec. Aktivní antiradar vypadá na první pohled jako nenápadná krabička, která se většinou prodává jako elektronický parkovací asistent. Řidiči je ale využívají k tomu, aby se vyhnuli měření rychlosti.

Podle specialisty na antiradary přístroj vysílá laserový paprsek, který oslepí zařízení měřící rychlost.

Pasivní antiradary se u nás využívají běžně a na policejní měření rychlosti řidiče jen upozorňují. Aktivní antiradary však měření rychlosti přímo znemožňují a odhalit je dokáže jen zkušený policista. Aktivní antiradar odhalili pardubičtí policisté už minulý týden a úspěšní byli i dnes.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Vozidla s aktivním antiradarem zabavil magistrát Pardubic a zkoumá je dále soudní znalec. „Já se domnívám, že potom, co budeme tímto způsobem důsledně postupovat, tak si to řidiči rozmyslí,“ řekl vedoucí odboru správních agend pardubického magistrátu Petr Kramář. „Jsou to řidiči ignoranti, prostě nehodlají dodržovat předpisy, nehodlají jezdit způsobně,“ doplnil specialista na antiradary.  

Řidičům, u kterých policisté aktivní antiradar odhalili, teď hrozí ve správním řízení pokuta až 100 tisíc korun.