Školáci se nadýchali výparů z formaldehydu, skončili v nemocnici

Lysá nad Labem - Dvanáct žáků základní školy v Lysé nad Labem na Nymbursku se dnes dopoledne nadýchalo ve škole výparů z formaldehydu z rozbitého exponátu ve třídě. Děti skončily v nemocnici. Na místě také zasahovali hasiči. Policie teď vyšetřuje, jestli nebyl spáchán trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nehoda se stala o velké přestávce. Jeden z žáků si do třídy přinesl míček a při hře nechtěně ze skříně shodil exponát mloka naložený ve formaldehydu. Válec se rozbil a děti se tak nadýchaly výparů. Žák se sám přiznal, a tak nejspíš dostane jen napomenutí.

Třináctiletí školáci skončili v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici. „Pálily je oči, kašlali, měli dýchací obtíže a někteří zvraceli,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Osm dětí skončilo na dětských jednotkách intenzivní péče v Mladé Boleslavi a v Kolíně. Po dvaceti minutách vyráželi záchranáři do školy znovu k dalším čtyřem dětem. Tři byly převezeny do nemocnice v Mladé Boleslavi a jedno do Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči. Počet ošetřených a převezených dětí do nemocnice může ještě stoupat.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

K mimořádné události vyráželi také profesionální hasiči z Nymburka a jednotka dobrovolných hasičů z Lysé nad Labem. Pracovníci školy vytřeli podlahu a hadry vyhodili do popelnice - hasiči je vyndali a odvezou je na ekologickou likvidaci.

Formaldehyd neboli metanal je bezbarvý, štiplavě páchnoucí jedovatý plyn. Vodný roztok formaldehydu se běžně používá ke konzervaci biologického materiálu. Jde o látku, která v lehčí koncentraci při nadýchání dráždí dýchací cesty. Ve vyšších koncentracích způsobuje zvracení, dušnost, otok plic a může i ohrozit život.