Bývalý šéf strážníků je jediný, kdo přijde o bakalářský titul z Plzně

Plzeň – Bývalý šéf plzeňských městských strážníků Luděk Hosman je první, který ztratí titul z plzeňských práv. Diplom mu Západočeská univerzita vezme kvůli opsané bakalářské práci. Hosman je ale jediný z bakalářů, který o titul přijde. Původně sice univerzita prověřovala dalších sedm studentů, u těch ale bylo správní řízení zastaveno. V případě magisterských a doktorských titulů stále pokračuje.

Hosman tak může přijít i o titul Mgr. a JUDr., který také získal na plzeňských právech. „Problém je v tom, že bakaláře i magistra studoval souběžně,“ upozorňoval už dříve rektor univerzity Josef Průša. Případem opsané Hosmanovy práce se zabývala také policie, kauzu ale odložila s tím, že je čin promlčen.

V případě odebírání doktorských titulů by mělo být jasno do konce příštího týdne, správní řízení zahájila univerzita s devíti studenty. „Dokazování je poměrně složité. Součástí doktorského studia je zejména publikační činnost a ta u většiny chyběla. V průběhu dokazování nám ale podezřelí absolventi některé publikace prokazují, včetně zahraničních,“ dodal František Korbel, který má agendu na starosti. To je případ i dvou studentů, o kterých už univerzita dříve prohlásila, že jim titul sebere. Podle Korbela totiž oba v minulých dnech informovali o svých publikacích v cizině. „Takže to je poslední věc, kterou u nich ještě prověříme,“ dodal.

Vyrozumění o ztrátě titulu by mělo dostat odhadem také deset až patnáct magistrů. Správní řízení škola zahájila ve 41 případech, definitivní materiály bude mít hotovy do konce roku. „V tomto případě titul odebereme všem, u nichž je situace jednoznačná a je tam studium kratší než dva roky,“ vysvětlil Korbel. Řízení i nadále probíhá i se skupinou 12 držitelů titulu JUDr., rozhodující bude, zda jejich práce obstály při prověření programem na odhalení plagiátů.

Aféra s opsanými pracemi a takzvanými rychlostudenty vypukla na právech v Plzni vloni v září. Od té doby se čeká na konkrétní výstup, tedy informace, kolik studentů studovalo nestandardně, a tedy ztratí titul, dále zda bude postižen někdo z bývalého vedení a podobně. Už několik měsíců se také čeká na verdikt etické komise, jež byla svolána speciálně kvůli kauze práv.

Právnická fakulta v Plzni
Zdroj: ČT24