K pamětní desce na Národní třídě se lidé dostali násilím

Praha - Ke konfliktu došlo včera večer u památníku revolučních událostí na pražské Národní třídě. Po uzamčení průchodu, ve kterém se pamětní deska nachází a kam každoročně přijdou uctít památku stovky lidí, se totiž nedostalo na desítky lidí, kteří přišli, když už byl průchod uzamčen. Dožadovali se tak zpřístupnění prostor a nakonec se přes zamčené mříže dostali násilím a celou věc tak musela řešit policie. Vše se ale obešlo bez jakýchkoliv zranění.

Památník revolučních událostí na Národní třídě v Praze navštíví každý rok 17. listopadu stovky až tisíce lidí, kteří přicházejí zapálit svíčky nebo položit květiny. Památník ale leží na soukromém pozemku a ostraha budovy, ve které sídlí například Česká advokátní komora nebo luxusní restaurace, zamyká průchod každý den v pět hodin odpoledne.

Ve státní svátek se mříže zavírají většinou až v osm hodin večer. To se ale tentokrát nelíbilo lidem, kteří uctít památku dorazili později. Do průjezdu se nakonec nespokojení lidé dostali násilím a ochranka soukromého objektu proto přivolala policii. Přivolaná policejní hlídka po dohodě s ostrahou domu nakonec průchod s pamětní deskou znovu zpřístupnila a desítky lidí pak na místo přicházely ještě skoro tři hodiny. Průchod s památníkem nakonec zůstal otevřený pro veřejnost až do jedenácti hodin večer.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod