ČD „nezdraží“, většina lidí ale zaplatí víc

Praha – S prosincovou změnou železničního jízdního řádu zdraží České dráhy většinu jízdenek. Zvýšení cen se netýká základního ceníku, ze kterého se výpočítávají další slevy, dráhy tentokrát nebudou chtít víc ani od nejvěrnějších zákazníků – studentů a lidí s traťovou jízdenkou, kteří vlakem dojíždějí do práce. Dopravce se ale zaměří na turisty. Zdraží tak zpáteční jízdné, které je levnější než dvě jednosměrné jízdenky, a síťové jízdenky SONE+ a Regionet. Informaci jako první přinesl deník MF Dnes, České dráhy nový tarif zatím nezveřejnily. Zdražení přichází navzdory slovům ministra Víta Bárty, že se ceny jízdenek zvyšovat nebudou.

„V pondělí budu mít od ČD detailní analýzu. Do té doby to nechci nějak zostra hodnotit,“ uvedl ministr.

Zpáteční jízdenky budou oproti současným sazbám dražší zhruba o pět procent. Nyní je zpáteční lístek o desetinu levnější než dva jednosměrné, další 25procentní slevu získávají cestující s věrnostní kartou ČD. Opět zpoplatněna bude služba TeleTiket, která je nyní zdarma – vzhledem k neúspěchu původní zpoplatněné varianty. Za objednání elektronické jízdenky telefonátem od prosince budou zákazníci platit 50 korun.

Po roce se také znovu zvýší přirážka k jízdnému, pokud si cestující kupuje lístek od průvodčího, ačkoli nastoupil ve stanici, kde je v provozu pokladna. Výše doplatku bude činit 40 korun namísto stávajících 30 korun.

Síťová jízdenka SONE+, která platí v sobotu nebo neděli po celý den ve všech vlacích ČD, a mohou s ní cestovat až dva cestující starší 15 let a další tři děti, bude po 12. prosinci dražší o 100 korun. Prodávat se tedy bude za 550 korun. Zcela zanikne její levnější varianta, která umožňuje celodenní víkendové cestování v osobních a spěšných vlacích za 150 korun. Místo ní si budou moci cestující zakoupit jízdenky platné pouze na území jednotlivých krajů a zaplatí za ně podle regionu 200–275 korun. Tyto lístky však existují již dnes, za tzv. Regionet zákazníci zaplatí 300 korun, pokud však cestují sami, stojí lístek pouze 150 korun.