Sněmovní výbor vrátil Dohnalovi k dopracování rozpočet NKÚ

Praha - Sněmovní kontrolní výbor vrátil dnes prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi k dopracování návrh rozpočtu úřadu pro rok 2011. Předlohu kritizovali poslanci ze všech politických stran, není podle nich dostatečně připravená. Dohnal se hájil tím, že podoba rozpočtu je stejná jako v minulosti a poslanci dostali návrh v předstihu. Novou verzi má Dohnal předložit podle verdiktu výboru do 23. listopadu. Poslanci dnes také rozhodli o tom, že sestaví novou kontrolní skupinu, která má opět zkontrolovat údajné chyby v hospodaření úřadu. Stejnou kontrolu chtěli podniknout již v minulém období, Dohnal ji ale neumožnil.

Poslanci také vyzvali Dohnala, aby jim předložil jiné nové varianty sídla NKÚ. „Pokračování stávajícího nájmu je podle našeho názoru velmi nevýhodné,“ řekl člen výboru Jaroslav Škárka (VV). NKÚ sídlí v pronajaté budově v pražských Holešovicích a do konce ledna příštího roku se musí rozhodnout, zda obnoví nájemní smlouvu. Jinak mu nájem vyprší koncem března 2012. Dohnal předložil již dříve poslancům analýzu, z níž vyplývá, že nejvýhodnější bude smlouvu prodloužit. Ročně zaplatí úřad za pronájem kanceláří 80 milionů korun.

Úřad má mít příští rok podle návrhu k dispozici téměř 536 milionů korun, což je o desetinu méně než letos. Z toho 219 milionů je určeno na platy zaměstnanců, dalších 18,2 milionu je na investice. Objem peněz na platy má klesnout proti letošku o víc než 20 milionů. Dohnal řekl, že NKÚ v příštím roce omezí provozní i investiční výdaje. Pozastavil se nad poklesem objemu peněz na platy s tím, že 80 procent zaměstnanců úřadu má vysokoškolské vzdělání a je nutné je podle toho odměňovat. NKÚ se proto nyní bude snažit, aby mu zejména kontroloři neodcházeli pryč.

Poslanci Dohnalův návrh rozpočtu kritizovali

Za návrh rozpočtu ale Dohnal sklidil kritiku. „Toto je myslím nejslabší rozpočet, který jsem kdy viděl,“ prohlásil poslanec ČSSD Václav Votava. Postrádal komentář k souhrnným údajům, například k výdajům na nákup aut nebo počítačů. Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) prohlásil, že pokud by takovýto návrh rozpočtu Dohnal ještě jako někdejší hejtman Vysočiny dostal od svých podřízených, pak by je s ním vyhnal.

Dohnal ale trvá na tom, že návrh předložil ve stejné struktuře jako v předchozích letech. Nic na něm měnit nehodlá, protože, jak zdůraznil, jde o návrh, který schválila vláda. Ujistil však, že výbor požadované dodatečné informace od NKÚ obdrží.

Pětičlenná kontrolní skupina, kterou dnes poslanci opět sestavili, má zkontrolovat hospodaření úřadu a objevit v něm případné plýtvání penězi. Zaměří se na období 2005 až 2010. Sedět v ní bude místopředsedkyně výboru Zdeňka Horníková (ODS), dřívější předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM), současný místopředseda Jaroslav Škárka (VV), sociální demokrat Roman Sklenák a Václav Cempírek (TOP 09). Sněmovna si podle Škárky opět najme auditorskou firmu, která poslancům s kontrolou pomůže. Výsledky má skupina dodat nejpozději do 30. září 2011.

Mezi poslanci a Dohnalem to dlouhodobě jiskří. Výbor se snaží hospodaření NKÚ zkontrolovat, ale dosud neuspěl. Už v minulém volebním období poslanci vyčítali prezidentovi NKÚ údajné špatné hospodaření. Padaly kárné žaloby a trestní oznámení a Dohnal nyní stojí před soudem. Prezident NKÚ hovoří o politizaci záležitostí.