České teenagerky jsou vášnivé kuřačky

Praha – V Česku stoupá počet mladých dívek do 18 let, které jsou závislé na cigaretách. Dokonce se dostaly na špici evropského žebříčku. Je jich víc než třetina, stejně starých chlapců přitom kouří „jen“ čtvrtina. Tento trend je velmi nebezpečný, protože čím dříve člověk s kouřením začne, tím větším zdravotním rizikům se vystavuje. Dívkám navíc cigarety škodí více.

České dívky do 18 let vévodí statistikám pravidelných kuřáků. Tabáku jich holduje dokonce víc než dospělých mužů, kterých kouří 30 procent, a jejich počet dokonce začíná klesat. „Tím, že dívky začínají kouřit takhle brzo, je to ještě horší,“ neskrývá znepokojení kardiolog Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Černohous.

Celkové nižší počty kuřáků hlásí západoevropské země. Neúprosné jsou ale statistiky zdravotníků, podle kterých u pětiny zemřelých lze říci, že jejich úmrtí bylo přímo způsobeno kouřením.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Testy odhalí závislost na nikotinu

V souvislosti s dnešním Mezinárodním nekuřáckým dnem si lidé v Ústřední vojenské nemocnici mohli otestovat svou závislost na nikotinu a obsah oxidu uhelnatého ve výdechu. „Test nám ukáže, kolik nikotinu člověk v plicích má, i jaké je procento červených krvinek, které jsou zablokované, protože nepřenášejí kyslík, ale oxid uhelnatý,“ vysvětluje princip testů zdravotní sestra Kateřina Malá.

Tisíce chemických sloučenin v tabákovém kouři způsobují hlavně kardiovaskulární nemoci nebo plicní chronická onemocnění. Pracovníci centra pro závislé na tabáku nabízeli lidem i možnosti odvykací léčby. Odborná pomoc totiž zvyšuje její úspěšnost na 40 procent.