TOP 09 si podala přihlášku do Evropské lidové strany

Praha - Vládní strana TOP 09 si podala přihlášku do Evropské lidové strany (ELS), která je největším politickým uskupením v Evropské unii. Dnes o tom informoval deník E15. Členové ELS, jimiž jsou pravicově orientované konzervativní, liberálně-konzervativní a křesťansko-demokratické strany ze všech členských států EU, se k žádosti TOP 09 vyjádřili kladně, takže česká strana by měla být přijata.

„Ano, je to tak, členskou přihlášku jsme podali 9. září. ELS byla pro nás od začátku jedinou možností, o žádné jiné evropské straně jsme neuvažovali,“ řekl volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. Šéf politické skupiny ELS Joseph Daul listu sdělil, že vedení ELS požádalo své členy, aby se vyjádřili, zda si přejí příchod TOP 09. „Všichni byli pro. Příprava členství je v chodu, takže TOP 09 do ELS vstoupí,“ sdělil deníku Daul.

Termín, kdy by měla být TOP 09 přijata, ještě určen nebyl. „Zájemci o členství mají běžné lhůty v řádu měsíců, ale TOP 09 v ELS už v zásadě je. Je pozorovatelem, vše ostatní je administrativní záležitost,“ upřesnil Daul. Podle něj se už nyní zástupci TOP 09 mohou zúčastňovat důležitých jednání na evropské úrovni.

ELS byla založena v roce 1976. Je největší politickou organizací v Evropě. Sdružuje 72 členských stran z 39 států, v Česku k nim patří KDU-ČSL. Sídlí v Bruselu a vede ji Belgičan Wilfried Martens. Politická skupina ELS je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu.

S dalším evropským subjektem, Evropskou liberální, demokratickou a reformní stranou, diskutují o členství Věci veřejné, napsal E15. Rozhovory začaly v červnu. „Podle mých informací přihláška dosud podána nebyla,“ uvedla tisková mluvčí strany Petra Hrušová.