21 milionů za nefunkční rušičky už se zřejmě získat nepodaří

Praha - Peníze utracené za nákup rušiček signálu mobilních telefonů ve vězení se už asi nepodaří získat zpět. Stát tak může přijít až o zhruba 16 milionů korun. Pohledávka za firmou pb mont, která měla rušičky dodat, je nedobytná. Firma je v insolvenčním řízení, dluží bankám i správě sociálního zabezpečení. Na dnešním jednání sněmovního kontrolního výboru to připustil náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata. I když, jak ujistil, vězeňská služba podniká vše pro to, aby peníze získala v insolvenčním řízení zpět.

„Nicméně nezastírám, že při majetku té společnosti, která ten projekt realizovala, to bude velmi obtížné… Já říkám otevřeně, že to je takzvaná skoro nedobytná pohledávka,“ řekl. Zpravodaj poslanec VV Jaroslav Škárka označil zakázku za „velký průšvih“. Podle něj byla v rozporu hned s několika zákony, rušičky nejsou nainstalovány nebo nejsou funkční. „Pan zpravodaj byl ještě mírný,“ poznamenal předseda výboru Vojtěch Filip (KSČM).

Vězeňská služba nakoupila v roce 2006 rušící zařízení za celkem 16,2 milionu korun pro pět věznic: v Jiřicích, Oráčově, Rýnovicích, Kynšperku a Vinařicích. V informaci pro poslance uvádí ministerstvo spravedlnosti, že dodaný systém nezabránil nepovolenému telefonování vězňů a naopak rušil signál mimo věznice. Služba proto od smlouvy na koupi rušiček odstoupila a chtěla peníze zpět. Společníci firmy pb mont ji ale poslali v lednu 2009 do likvidace a soud na ni navíc v červnu téhož roku vyhlásil konkurz. Vězeňská služba v insolvenčním řízení požaduje celkem 21,8 milionu korun.

Náměstek ministra spravedlnosti Jan Kubata vnímá projekt nákupu rušiček jako velmi problematický a nezvládnutý. Vězeňská služba by se k němu podle jeho názoru vracet neměla. Je totiž velmi problematické zamezit telefonování vězňů, ale současně ho umožnit zaměstnancům. Vězeňská služba (VS) proto uskutečnila audit všech zakázek a přijala nová opatření, aby se zamezilo takovým zakázkám, „kde chtěl někdo evidentně udělat byznys“.

Tregler: Přeplněnost věznic někde dosahuje až 160 procent

Poslanci nakonec přijali usnesení, v němž tvrdí, že VS nevyřešila problém s rušením signálu. V jejím hospodaření navíc i nadále existuje vysoké riziko plýtvání penězi. Proti tomu se ale ohradil náměstek Kubata. S takovým tvrzením nemůže podle svých slov souhlasit. Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler poslance informoval, že celková kapacita tuzemských věznic představuje 19 700 míst, ale je v nich 22 068 vězňů ve vazbě nebo výkonu trestu. Přeplněnost věznic tak podle něj činí 110 procent, ale někde až 160, což zhoršuje bezpečnostní situaci. Podle Filipa je to alarmující číslo za hranicí evropské směrnice.

Generální inspekce ministerstva spravedlnosti dospěla v roce 2007 k závěru, že úspěch pb montu umožnila tehdejší ekonomická náměstkyně generálního ředitele VS Radoslava Hüttnerová. Podle inspekce nepřímo zatajila existenci další nabídky od firmy RCD Radiokomunikace. Tím porušila služební kázeň a jednala v rozporu se služebním zákonem. Inspekce ji navíc podezírala z toho, že se dopustila pletichy proti veřejné soutěži. Hüttnerová posléze funkci opustila. Jak ale letos začátkem října uvedl server iDnes.cz, do funkce se opět vrátila. Podle mluvčí VS Markéty Prunerové se Hüttnerová ničeho v souvislosti s rušičkami nedopustila.