Lufthansa a Air Berlin nabídnou internet na palubě

Berlín – Německé letecké společnosti Lufthansa a Air Berlin chtějí ve svých letadlech nabídnout cestujícím bezdrátové připojení k internetu během cesty. Lufthansa slibuje internet ve všech svých spojích, Air Berlin uvažuje o wi-fi připojení pouze na dálkových linkách. Ani jedna společnost zatím neví, kdy bude internet na palubách letadel k dispozici. Lufthansa podle týdeníku Wirtschaftswoche nabídne připojení buď na konci tohoto roku, nebo na začátku příštího. Společnost ještě musí vyřešit několik problémů, především komplikaci spočívající ve vysokém množství poskytovatelů mobilního signálu v Evropě.

Internet na palubě letadel Lufthansy nebude zadarmo, firma chce zavést placenou službu Flynet, kterou technicky zajistí Panasonic. Na delších trasách nabídne Lufthansa připojení pomocí satelitu, při letech na krátkou vzdálenost použije signál z vysílačů mobilního signálu.

Služba Flynet má podle magazínu Focus umožňovat stahování dat do laptopu nebo smartphonu rychlostí pět až 50 megabitů za sekundu a odesílání dat rychlostí jednoho megabitu za sekundu. Dostupná má být i datová komunikace pomocí sítí GSM a GPRS, díky čemuž budou moci cestující například posílat SMS zprávy. Telefonování za letu ale bude i nadále zakázáno, neboť by prý rušilo ostatní pasažéry.

Lufthansa internet v oblacích poprvé nabídla v roce 2003. Byl založen na systému Connexion amerického výrobce letounů Boeing, který ale jeho provoz pro ztrátovost na konci roku 2006 ukončil. Podle Lufthansy se na síť za letu tehdy připojovalo asi 30 tisíc jejích pasažérů měsíčně.

Air Berlin zatím nemá k dispozici technické podrobnosti připravované služby. Společnost oznámila, že příslušné smlouvy jsou teprve před podpisem.

Internet na palubě letadla v současnosti poskytuje už řada leteckých společností. Na vnitrostátních linkách ho mohou využívat podle Wirtschaftswoche například zákazníci amerických aerolinií Delta Airlines nebo Virgin America.