Průzkum pro OVM: S velkými koalicemi nesouhlasí téměř půl národa

Praha – Téměř polovina populace nesouhlasí se vznikem koalice mezi ODS a ČSSD na radnicích ve všech čtyřech největších městech Česka. Vyplývá to z bleskového průzkumu pro Otázky Václava Moravce, který v uplynulých dnech vypracovala agentura SC&C. Velkou koalici v Praze, Brně, Ostravě i Plzni by pak rovněž necelá polovina obyvatel označila za zradu na voličích.

Podle průzkumu SC&C je proti vládám velkých koalic 47 % procent lidí – tento názor je nejsilnější v Praze, obecně však nerozhoduje politická orientace voličů. S velkými koalicemi souhlasí 23 procent lidí.

Za podvod na voličích velkou koalici považuje 45 % lidí. Takový názor je bližší voličům TOP 09, příklon k němu roste se zvyšujícím se vzděláním. Je také vyšší u ODS než u ČSSD, ale zároveň u obou těchto stran najdeme nejvíce zastánců takového řešení (40 %). „Voliči dali jasný signál, že by rádi viděli změnu, a spojení těch stran, které dlouhodobě nesou odpovědnost za fungování v Praze, je problematické,“ konstatoval volební lídr TOP 09 v Praze Zdeněk Tůma.

Dienstbier - zásadový a naivní

Třetina voličů připouští, že levo-pravé koalice mohou mít vliv na jejich příští rozhodování v komunálních volbách. Tento hlas opět nejsilněji zaznívá v Praze. Jedenačtyřicet procent lidí si však myslí, že povolební jednání na příští rozhodování u uren vliv mít nebude – je to hodně vzdálená budoucnost.

Na další faktor dnes v Otázkách Václava Moravce také upozornil pražský volební lídr ČSSD Jiří Dientsbier, když konstatoval, že existují rozdíly mezi zmiňovanými městy. Velká koalice v Ostravě, kde drží funkci primátora sociální demokrat Petr Kajnar, prý funguje bez problémů; Kajnar ostatně zájem o pokračování spolupráce s ODS deklaroval již před volbami.

„ODS v Ostravě nemá zdaleka tak špatnou pověst jako ODS v Praze,“ uzavřel Dientsbier, který již anoncoval, že chystanou pražskou koalici nepodpoří. „Volby členů rady se účastnit nebudu,“ řekl dnes v OVM.

Výzkum SC&C se proto zabýval i hodnocením Dienstbierových postojů. Ty ale hodně lidí nesleduje – je patrné, že pražská politická scéna je do značné míry lokální, 40 % lidí si jí příliš nevšímá. Dalších 37 % jej označuje jako politicky zásadového, pro zbytek je politicky naivní.

  • Názor voličů na velké koalice autor: SC&C, zdroj: SC&C http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211613.jpg
  • Koalice po volbách 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2086/208514.jpg
  • Jiří Dienstbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211634.jpg