Zaměstnanci kradou firmám citlivá data

Praha - Zaměstnanci v Česku kradou čím dál víc firmám důležité a citlivé informace. Používají je k vydírání, k vlastnímu podnikání, prodávají je konkurenci nebo jim slouží jako pojistka proti výpovědi. S krádeží firemních databází a cenných údajů se za poslední dva roky setkaly víc než dvě třetiny českých společností. Vyplývá to z výzkumu agentury Commservis a Autocont.

Dnes už bývalý zaměstnanec reklamní agnetury v Třebíči zkopíroval cenná data pro tvorbu grafik. Kradené soubory si na disku odnesl domů, z firemních počítačů je vymazal. Práce na tisku zakázek se kvůli tomu v agentuře zastavila. Majitele agentury Kamila Černého chování zaměstnance překvapilo: „Poté začal vydírat a chtěl po mě peníze, což jsem kategoricky odmítl.“ Místo peněz dostal zaměstnanec výpověď.

Podle posledního výzkumu zaměstnanci bez vědomí majitelů kradou cenné informace v sedmi firmách z deseti. Kopírují a vynášejí strategické plány, technologické postupy nebo databáze zákazníků.

Reportáž Pavly Sedliské, Vlastimila Weinera a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Málokterá krádež dat ale skončí obviněním a potrestáním viníka. Pro majitele firem je navíc často složité vymáhat vzniklou škodu, která může jít i do milionů korun. „Odsouzení pachatelů nebývá adekvátní tomu, co způsobí firmě. Viníci odchází nanejvýš s podmíněnými tresty,“ říká Tomáš Zdechovský ze Commservis.com. 

Podle Mariána Světlíka z Risk Analysis Consultans má policie málo specializovaných odborníků na to, aby ve spolupráci se specializovanou firmou byla schopna získat důkazy. 

Policie přiznává, že je v usvědčování zlodějů informací bezzubá. Pokud pachatele nechytí přímo při činu, nemusí vždy dostat povolení k domovní prohlídce. Zloděj navíc odcizené databáze často rychle upraví. „Je to velmi problematické. Musíme stoprocentně prokázat, že data a informace pocházejí od původního zaměstnavatele,“ vysvětluje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. 

Pro firmy je poměrně složité i data dobře zajistit. Kromě různých bezpečnostních programů v počítačích je podle expertů nejefektivnější monitoring činnosti zaměstnanců. Ten ale zase často naráží na zákon o ochraně osobních údajů.

  • Krádeže firmeních dat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211684.jpg
  • Zabavené počítače autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2117/211685.jpg