Nový sál v IKEMu umožní provádět dva zákroky naráz

Praha – Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dnes otevřel nové pracoviště. V hybridním operačním sále, který bude součástí Kardiocentra, se spojuje několik specializovaných zařízení, které lékařům umožňují například provádět dvě operace naráz. Člověk tak při nečekaných komplikacích nemusí být převážen na jiné místo. V 10 hodin sálu požehnal i pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Hybridní sál je nejmodernější zařízení, které spojuje výhody superaseptického operačního sálu s katetrizační laboratoří pro vyšetření a léčení srdečních a cévních onemocnění. To znamená, že zde můžeme naráz provádět výkony, které se dříve musely dělat ve dvou dobách, dvou narkózách a dvou hospitalizacích,“ vysvětlil přednosta Kardiocentra IKEMu Jan Pirk. Vyšetření je pro pacienta příjemnější a navíc je i levnější.

Hlavní přístroje jsou v centru dva – rentgenový přístroj a nový operační stůl. „Rentgenový přístroj umožňuje vyšetřování cév na srdíčku a celém lidském těle, ale umožňuje i zavádění chlopní z třísla. Operační stůl pak umožňuje provádění všech chirurgických výkonů a kardiochirurgické a cévní výkony,“ upřesnil Pirk.

Hybridní operační sál v IKEMu je druhým v republice, první získali v roce 2009 lékaři v Brně. Pražský sál je však koncipován odlišně, zaměřuje se především na operační výkony. „Operujeme zde denně, děláme zde i operace bez rentgenového přístroje, abychom sál takzvaně zajeli,“ dodal Pirk s tím, že dva sály pro Česko stačí akorát a další zřejmě nebudou potřeba.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24