Relikviář sv. Maura míří na Hrad, převoz ohlídá URNA

Praha - Relikviář sv. Maura se bude převážet a instalovat na Pražský hrad za velmi přísných bezpečnostních opatření. Ze Státního hradu a zámku Bečov převeze významnou památku pancéřový vůz doprovázený policisty Útvaru rychlého nasazení (URNA). Bližší detaily o transportu policie kvůli bezpečnosti památky tají. Pražský hrad vystaví relikviář od středy. Návštěvníci si ho budou moct prohlédnout ve Vladislavském sále až do 27. února příštího roku.

„Bezpečnostní opatření odpovídají svým rozsahem významu památky,“ uvedl vedoucí Územního odboru Karlovy Vary Policie ČR Michal Šavrňa. Vozidlo, které poveze relikviář, slouží přímo k přepravě uměleckých děl a předmětů. Má určitý stupeň pancéřování, klimatizaci a tlumenou podlahu, aby se památka nepoškodila.

Historická hodnota je nevyčíslitelná, pojistka je na půl miliardy

Relikviář by měl být v bezpečí nejen při převozu, ale i na Pražském hradě. „Hrad je nejstřeženější zóna v České republice, všechny věci uvnitř v budovách jsou vlastně ve vojenském prostoru, ve dne v noci střeženy policií i armádou jak fyzicky, tak prostřednictvím elektronických zabezpečovacích zařízení,“ řekl vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu Václav Beránek. Bezpečnostní opatření budou navíc zpřísněna přímo ve Vladislavském sále, kde bude relikviář vystaven.

Myšlenka představit restaurovaný relikviář svatého Maura v Praze vznikla už před časem. Definitivní podobu dostala letos v červnu při soukromé návštěvě manželky prezidenta Livie Klausové v bečovském zámku. Relikviář je pojištěný na půl miliardy korun, jeho historická hodnota je ale nevyčíslitelná. Je vyrobený z pozlaceného stříbra a mědi a ozdobený téměř 200 drahými kameny. Na Hradě se ocitne v těsném sousedství kopií českých korunovačních klenotů.