U Sosnové zakonzervují křižovatku, obchvat České Lípy se odkládá

Sosnová (Českolipsko) - Zakonzervování stavby mimoúrovňové křižovatky u Sosnové na Českolipsku bude stát 80 milionů korun. Patří mezi 12 projektů, které v srpnu ministerstvo dopravy z úsporných důvodů zastavilo. Stavba křižovatky měla stát bezmála 800 milionů korun a silničáři ji chtěli zprovoznit na jaře příštího roku. Odkládá se i stavba obchvatu České Lípy. Proti zastavení stavby protestovala českolipská radnice i Strana zelených.

Křižovatka u Sosnové tak bude zakonzervována a přitom i zhruba dokončena. Silničáři upraví most plánovaného obchvatu tak, aby do něj neteklo a zima ho nepoškodila. Stavba je jinak z 85 procent hotová, vozovky stačí odvodnit a rozšířit.

„Proběhnou zde nezbytné práce za zhruba 30 milionů korun a zbytek se dokončí v příštím roce,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle českolipské radnice je to částečný úspěch. Pokračování stavby křižovatky žádala v otevřeném dopise ministru Bártovi i českolipská Strana zelených. Podle ní je v současném stavu staveniště nepřehledné, způsobuje zpomalení provozu a zvyšuje riziko havárií.

Také podle dopravních policistů není rozestavěná křižovatka bezpečná. „Zúžená vozovka pak sama o sobě představuje zvýšené riziko dopravní nehodovosti,“ uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Stavba křižovatky měla stát 800 milionů korun a silničáři ji chtěli zprovoznit na jaře. „Dá se říci, že to samotné zakonzervování bude vlastně téměř její zprovoznění, dokončení,“ doplnila Vápeníková.

Křižovatka stojí na jižním okraji České Lípy, kde denně projede 16 000 aut. Město se chce zbavit hlavně tranzitní a kamionové dopravy od Prahy směrem do Německa. Křižovatkou u Sosnové měla začít stavba desetikilometrového obchvatu České Lípy a Nového Boru. Stavba měla být původně dokončena v roce 2016. S pokračováním výstavby obchvatu se však v nejbližších letech nepočítá.