Soud zamítl stížnost TOP 09 proti senátním volbám v Praze 6

Brno - TOP 09 se nepodařilo zpochybnit senátní volby v Praze 6. Podle vítěze voleb Petra Bratského (ODS) Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost TOP 09, jejíž kandidát Bedřich Moldan prohrál jen těsným rozdílem. Soud to zatím odmítl jakkoliv komentovat, musí prý rozhodnutí nejdříve vyvěsit na úřední desce. Šlo o poslední dosud nerozhodnutou stížnost proti senátním volbám. Lhůta pro rozhodnutí končí Nejvyššímu správnímu soudu dnes.

Bratský řekl, že informaci o zamítnutí stížnosti o zpochybnění svého zvolení v Praze 6 dostal zatím pouze prostřednictvím datové schránky, oficiálně ji ještě potvrzenou nemá. Rozsudek nevnímá jako nějaké zadostiučinění. Uvedl jen, že soud podle něj rozhodl správně. Na rozhodnutí upozornil server Parlamentnilisty.cz.

V Praze 6 těsně prohrál Moldan s kandidátem ODS Bratským. Ve druhém kole získal Moldan 10 781 hlasů. Bratskému přineslo vítězství 10 851 voličských hlasů. Právě těsný výsledek byl podstatou stížnosti. Soud si pro rozhodnutí vyžádal volební dokumentaci.

Lhůta pro rozhodnutí vypršela dnes. Stížnost TOP 09 byla jediná, kterou se soud po letošních senátních volbách věcně zabýval. Ostatní čtyři stížnosti směřující proti senátním volbám z různých důvodů odmítl nebo odložil bez detailního zkoumání.