Sporné studium Řápkové na plzeňských právech se u soudu probírat nebude

Plzeň – Západočeská univerzita a bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) se nakonec u soudu nepotkají. Řápková podala žalobu kvůli výrokům, které zpochybňovaly její studium na právnické fakultě – po škole chtěla omluvu a milion korun jako odškodnění. Soudní řízení už mělo dvakrát proběhnout, jednou ale Řápková podala námitku proti podjatosti soudu a podruhé se jí zase nepodařilo doručit obsílku. Těsně před třetím termínem pak Řápková žalobu stáhla.

Sama Řápková stažení žaloby vysvětluje tím, že se od podání žaloby obměnilo vedení jak na právnické fakultě, tak na celé univerzitě. „Na jejich místa nastoupily osoby, které nemají s předmětem tohoto sporu nic společného ani se na jeho vzniku či průběhu nepodílely. Výsledkem tohoto soudního sporu by tak byla omluva od lidí, kteří se žalovaných výroků nedopustili, což není jejím smyslem,“ uvedla Řápková. Podle právního zástupce univerzity si ale bývalá primátorka přehodnotila své šance na úspěch, a proto vzala žalobu zpět.

Západočeská univerzita už dřívě avizovala, že si není vědomá žádného porušení zákona, proto prý nebude jednat o žádném finančním odškodnění ani o omluvě. Žalobu podala Řápková loni v listopadu – krátce poté, co na plzeňských právech vypukla aféra s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi. 

Na podezřelé studium Řápkové upozornil šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Právě k němu totiž měla bývalá primátorka chodit na seminář, nepřišla ale ani jednou, což potvrzovaly i prázdné kolonky u jejího jména na katedře trestního práva. I tak ale měla v elektronickém systému zapsané tři zápočty a zkoušku. Řápková se hájila, že jí dal sporné zápočty i zkoušku jiný učitel, který mezitím zemřel. Proti tomu se ovšem ohradila jeho manželka, podle záznamů v diáři byl prý její muž ve dnech, kdy měl zkoušet Řápkovou, mimo Plzeň.