Nespokojení lékaři získávají podporu nemocnic i krajů

Praha - Nemocniční lékaři jsou stále pevně rozhodnuti dát na konci roku hromadně výpověď. Podle člena Lékařského odborového klubu (LOK) a aktivisty akce Děkujeme, odcházíme Pavla Vávry z nemocnice v Žďáru nad Sázavou sílí mezi lékaři rozhořčení, že vláda nic nedělá pro to, aby dostali za svoji práci lepší peníze. Asociace českých a moravských nemocnic i hejtmani dnes vyzvali vládu, aby se požadavky lékařů vážně zabývala. Aktuálně prý zvažuje odchod 7000 ze 16 000 nemocničních lékařů, což by mohlo zásadně péči v nemocnicích narušit. Ministr Leoš Heger chce proto ve středu přesvědčit premiéra Petra Nečase, aby vláda vyšla lékařům vstříc. Pokud neuspěje a lékaři skutečně odejdou, bude Heger rezignovat.

„Mám čtyři pracovní úvazky, abych mohl mít vlastní bydlení a postaral se o rodinu. Po deseti letech praxe mám v nemocnici 26 600 korun hrubého. Jsem připraven dát výpověď,“ řekl Vávra, který emotivním popisem situace mladých lékařů získal od delegátů víkendového sjezdu České lékařské komory bouřlivý potlesk. Sjezd poté podpořil požadavky nemocničních lékařů a postavil se i za ministra, kterému údajně hrozí odvolání. Jeho odvolání by prý považovala ČLK za důkaz toho, že vláda nic řešit nechce.

Masivní podepisování výpovědí zahájí odboráři 29. listopadu

Předseda LOK Martin Engel: „Ve čtvrtek máme schůzi předsedů, kde dostanou již kuchařku, podle které začnou posílat doktory do advokátní kanceláře.“

Reportáž Miroslavy Vildové a Václava Svobody: (zdroj: ČT24)

Vávra potvrdil, že nespokojených lékařů v posledních dnech houfně přibývá. Většina po výpovědi ale nezamíří do ciziny - mnozí mají podobně jako on několik úvazků, tak prostě úvazek v nemocnici pustí a rozšíří si dosavadní ambulantní praxi. Vávra kromě práce v nemocnici slouží na pohotovosti, jezdí se záchrankou a má částečný úvazek praktického lékaře.

Někteří lékaři odcházejí z nemocnic už teď - nemocnice totiž začínají šetřit a některé plánované operace odkládají na příští rok. Hrozí i uzavírání oddělení. Například v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se kvůli tomu jeden z tamních specialistů na cévní chirurgii rozhodl okamžitě odejít a plně se věnovat své soukromé praxi. Z Fakultní nemocnice Plzeň odešlo několik lékařů a dostali hned smlouvu se zdravotní pojišťovnou na poskytování ambulantní péče.

V Plzni hrozí odchodem polovina lékařů

Zatím do 50 procent nemocničních lékařů podporuje v Plzeňském kraji kampaň Děkujeme, odcházíme. Odboráři nyní projíždějí s kampaní nemocnice v regionu a pořádají setkání s doktory. Například v Klatovech mají předběžnou podporu kolem 52 procent lékařů, v plzeňské fakultní nemocnici se k výzvě hlásí zatím jen 20 až 30 lékařů ze zhruba 500 lékařů, ve Stodu je předběžná podpora pětina lékařů a v Rokycanech není zatím odezva žádná, řekli dnes zástupci LOK.

Podle šéfa LOK Martina Engela ale dosud stihli s kampaní navštívit jen klatovskou nemocnici, další návštěvy v regionu plánují tento týden. Je přesvědčen, že řada lékařů čeká na podrobnější informace a po debatách bude odezva v kraji mnohem větší. Například v nemocnici v Domažlicích, kam ještě LOK s kampaní nezavítal, ji už nyní podporuje kolem poloviny lékařů. „Jsou to lékaři z anesteziologicko-resuscitačního oddělení, chirurgie nebo interny, což jsou silové obory, takže jejich odchodem by hrozily nemocnici vážné problémy,“ konstatoval další člen týmu LOK Peter Igaz.