Hulinský: Věřím, že Pražané koalici v budoucnu ocení

Praha – Koaliční spolupráce občanských a sociálních demokratů je již několik dní stvrzena definitivní smlouvou. Přestála kritiku z vlastních a cizích řad i tisícovou demonstraci lidí, kteří do ulic metropole vyšli kvůli nesouhlasu s tím, že obě strany ignorovaly výsledky voleb. Předseda pražské ČSSD a jeden z povolebních vyjednavačů Petr Hulinský se však domnívá, že v budoucnu občané společný koaliční program uvítají. „Doufám, že v Praze dokážeme, aby tato koaliční smlouva byla za čtyři roky oblíbená, aby se podařilo dokázat, že je míněna vážně, a já věřím, že se to myslí vážně,“ řekl Hulinský v pořadu Interview ČT24.

Sociální demokraté dokázali do koaliční smlouvy prosadit plán jízdného zdarma pro děti do 15 let a důchodce do 65 let. Celkově by toto opatření mělo rozpočet připravit o zhruba 110 milionů korun, jak poznamenal šéf pražské ČSSD. Hrazení jízdného by podle něho nemělo magistrátní kasu výrazně zatížit, avšak pod podmínkou, že metropole nepřijde o státní dotace. Kvůli úpravě financování měst nebo změnám grantové politiky Evropské unie Praha v přístím roce přijde o zhruba 600 milionů korun.

„V rámci transparentnosti řízení či dotačních vztahů, pokud nepřijdeme o finanční zdroje od státu, tak toto (hrazení jízdného) není problém,“ řekl Hulinský. Vedení magistrátu stojí v nastávajícím funkčním období před nákladnými investicemi především do dopravní infrastruktury. Stojí před nimi další propojování městského okruhu, dostavba tunelu Blanka nebo zahájení stavby trasy metra D. „Daně jsou důležitou položkou, ale je potřeba přesvědčit i stát, aby přispíval na tyto stavby, které mají celostátní význam,“ uvedl Hulinský.

Interview ČT24

Nová pražská koalice v soicální oblasti slibuje kromě zmiňovaných plánů také nezdražení předplatného jízdného, převzetí Fakultní nemocnici Na Bulovce nebo dovoz léků zdrama pro seniory nad 80 let. Podle pravděpodobného prvního primátorského náměstka Karla Březiny (ČSSD) se sociálním demokratům podařilo prosadit 90 procent z volebního programu, ODS hovoří dokonce o 95 procentech z vlastních priorit. „Když se podíváte na programové průniky a na to, co se ČSSD podařilo vyjednat, tak například poprvé v historii bude sociální demokracie mít právo veta na jakýkoliv tisk v radě. V minulosti jsme měli právo veta pouze na zdražení jízdného,“ dodal Hulinský.

Rudolf Blažek a Petr Hulinský
Zdroj: ČT24