Starosta roku je z Písečné u Žamberka, obec vede 39 let

Praha - Starostou roku byl dnes vyhlášen Josef Zámečník z Písečné u Žamberka v Pardubickém kraji. Obec s 519 obyvateli vede už od roku 1971, v soutěži porazil 211 dalších nominovaných starostů. V pražské Malostranské besedě dnes převzal výhru ve výši 250.000 korun, použije ji prý na stavbu budovy pro místní hasiče. Soutěž vyhlašuje Poštovní spořitelna spolu s Nadací VIA.

Z 519 občanů obce se pod jeho nominaci do soutěže podepsalo 191 z nich, mimo jiné ocenili i to, že se starostovi podařilo zachovat malotřídní školu. Za péči o životní prostředí přitom už Písečná jako jediná obec v ČR obdržela Zlatou plaketu v evropské soutěži ENTENTE FLORAL EUROPE, která oceňuje upravená a zelená města.

Odborná komise o Zámečníkovi:

„Po celou dlouhou dobu se snaží ze zapadlé podhorské vesnice vytvářet plnohodnotnou fungující obec s ideálními podmínkami pro život.“

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

Kromě Zámečníka byli do finále vybráni i starosta Víru na Vysočině Ladislav Stalmach, starostka Milotic na Hodonínsku Alena Preslová, Miluše Stržínková z Rouského na Přerovsku a Eliška Formanová z Bukvice na Jičínsku. Právě v regionální politice je největší zastoupení žen ve veřejné správě.

Do druhého ročníku soutěže mohli svého starostu či starostku nominovat občané z vesnic do 2000 obyvatel. Komise pak z 212 přihlášek vybrala pět finalistů, mezi hlavní kritéria patřilo to, jak starosta pečuje o ekonomický a společenský život obce a jak se mohou do rozhodování o veřejných záležitostech zapojovat občané. Podmínkou bylo i připojení minimálně dvaceti podpisů obyvatel trvale nebo přechodně žijících v dané obci. Do letošního ročníku přišlo nejvíce nominací z Plzeňského a Středočeského kraje, naopak nejméně z Karlovarského kraje.