Koalice dala zelenou přímé volbě prezidenta i protikorupčnímu balíčku

Praha - Vládní koalice chce v první polovině příštího roku prosadit ústavní změny, které umožní v roce 2013 volit prezidenta přímo. K debatě chce pozvat i ČSSD. Související návrhy předloží ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil kabinetu příští týden. Harmonogram prosazení přímé volby dnes projednali lídři vládní koalice na zasedání takzvané K9. Vládní koalice dala také zelenou protikorupčnímu balíčku ministra vnitra Radka Johna. Nakonec našla shodu i na tom, že má být zavedena trestní odpovědnost právnických osob.

Podle předsedy sněmovního klubu TOP 09 Petra Gazdíka je prosazení přímé volby hlavy státu jednou z priorit kabinetu pro příští rok, proto nelze na nic čekat. V úvahu zatím připadají jednokolová volba nebo dvě varianty volby dvoukolové. „Uspořádáme kulatý stůl, abychom zjistili, kterou formu přímé volby preferuje opozice,“ slíbil Gazdík.

Ústavní změna, o které politici diskutují léta, má možná šance na úspěch. Nedávno se na tom, že nástupce Václava Klause v prezidentském úřadu by měl být volen přímo, shodli i předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Vstup Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Přímá volba hlavy státu je zakotvena v koaliční smlouvě nynější vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Podle Němcové se příslušné ústavní změny podaří uskutečnit tak, aby mohl být nový prezident občany přímo volen už před vypršením současného funkčního období Václava Klause v roce 2013.

Cesta ke shodě bude dlouhá

ODS by si například představovala model, že do druhého kola volby postupuje více kandidátů než jen dva nejúspěšnější z kola prvního jako v senátních volbách. Otevřená také zůstává otázka případných rozšíření kompetencí přímo volené hlavy státu. Podle Němcové by měl mít „z logiky věci“ širší kompetence. Místopředseda ČSSD by i přímo volené hlavě státu spíše kompetence ponechal, neboť posun by zasahoval do pravomocí obou komor parlamentu. Současně tehdy doplnil, že diskuse bude také o případné změně funkčního období hlavy státu z pěti na čtyři či šest let. Přímá volba prezidenta by tak byla pevně spojena s určitými dalšími volbami v zemi.

Protikorupční balíček má koaliční zelenou

Vládní koalice dnes dala zelenou protikorupčnímu balíčku ministra vnitra Radka Johna (VV). Nakonec našla shodu i na tom, že má být zavedena trestní odpovědnost právnických osob. Proti byla původně ODS. „Zavedena bude tak, jak to po České republice žádá Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),“ řekl potvrdil jeden z účastníků zasedání. Návrh vládní protikorupční strategie nyní zamíří do meziresortního připomínkového řízení. Vláda by se jím měla zabývat v polovině prosince.

Dalším bodem, o němž dnes vedení koalice jednalo, bylo nasazování odposlechů. John chtěl prosadit novelu trestního řádu, která by umožnila nasazovat odposlechy u zločinů s horní trestní sazbou osm let. Podle účastníka jednání se ODS, TOP 09 a VV dohodly na tom, že by to platilo pouze v případech osob veřejně činných. V současnosti je hranice o dva roky vyšší. Podle šéfa úřadu  Nováka se nabízí i další řešení - vedle vrácení hranice na osm let by se mohla také zvýšit trestní sazba za korupční trestné činy.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24