Heger představil úhradovou vyhlášku - úspornou a kompromisní

Praha - Nová úhradová vyhláška podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TO9 09) zaručí, že se zdravotnictví v příštím roce nezadluží. Počítá se snížením nákladů oproti roku 2009 o 2,159 miliardy korun místo původně plánovaným šesti miliardám korun. Ministr tak hodlá donutit zdravotníky k využití rezerv systému, proto navrhl pokles plateb od zdravotních pojišťoven v průměru o dvě procenta. Zdravotní péče podle něj zůstane zachována zhruba ve stejném rozsahu a kvalitě.

„Při přípravě úhradové vyhlášky jsme převážně respektovali dohody a zohlednili připomínky,“ uvedl dnes na brífinku ministr. Původně chtěl snížit nemocnicím platby za akutní péči o pět procent a za dlouhodobou péči o deset procent. Nemocnice varovaly, že to ohrozí péči. Z nemocnic prý odejdou lékaři, protože jim v důsledku nižších příjmů od pojišťoven sníží ředitelé plat. To považuje Heger za hlavní riziko. Nemocnice požadují, aby platby od pojišťoven zůstaly přinejmenším stejné jako dosud.

Heger o platech:

„V období posledních let rostly platy ve zdravotnictví rychleji než průměrné mzdy ve zbytku národního hospodářství, ale zdaleka ne tak rychle, jak by si lékaři představovali.“

Snižování peněz za léčení nejprve odmítla Česká lékařská komora a svazy nemocnic, lékařů i pacientů, ministr poté návrh vyhlášky zmírnil. Na sjezdu zdravotnických odborů v Hradci Králové dnes řekl, že dvouprocentní pokles nepovede k zavírání nemocnic. Připustil, že jde o krizovou situaci, protože do zdravotnictví poprvé za posledních 20 let půjde méně peněz než v předchozím roce.

Ambulantní péče o peníze nepřijde

Nespokojeni s návrhem byli také zástupci ambulantní péče. Vadily jim zejména přísné regulace, které by jim prý bránily napsat potřebné léky a laboratorní vyšetření. Nemohli by prý léčit podle nejnovějších poznatků medicíny. Heger nakonec ze zpřísnění regulací ustoupil a souhlasil pro ambulance i se stejnou výší plateb za léčení jako letos.

Naopak lékařům, kteří pečují o děti, od nichž nemohou vybírat regulační poplatky, neustoupil a náhradu za propad tohoto příjmu jim nedá. Nespokojeni jsou i zubaři, kteří dají ministerstvu ještě další analýzy.

Hlas Asociace českých a moravských nemocnic:

Předseda ASČM Eduard Solich:

„Vadí mi, že se problémy s odchodem lékařů bagatelizují a nabízí se klasické švejkovské řešení “nějak bude„. Ta péče bude jednak dražší a bude horší. Hlavně se ale šetří na špatném místě. Když si vezmeme spotřebu léků, tak v ní máme o 60 % spotřebovaných léků více než v zemích Evropské unie. Dvacet miliard ročně se zbytečně vydá na léky, přitom požadavky na platy lékařů se pohybují kolem tří miliard.“

Člen rady ASČM Václav Volejník:

„Ta akce (odchodu lékařů) vypadá jako nátlaková, je v době krize. Ve skutečnosti se domnívám, že celá skupina lékařů a celé zdravotnictví je znehodnocováno dlouhodobým přístupem naší vlády. V této chvíli jsou to legitimní prostředky, jak se dostat k dialogu.“

Leoš Heger
Zdroj: ČT24