Před cizineckou policií v Praze se koncertovalo za práva migrantů

Praha 25. listopadu - Před budovou cizinecké policie na pražském Chodově se dnes v časných ranních hodinách uskutečnil koncert na podporu migrantů v České republice. Akce, jejímž cílem bylo upozornit na nedůstojné podmínky cizinců čekajících ve frontách před cizineckou policií, se zúčastnilo okolo 60 lidí. Organizátoři z Iniciativy za práva migrantů kritizovali zejména to, že se stále nepodařilo odbourat celodenní čekání cizinců na vyřízení formalit, které jim umožňují pobyt v České republice. Iniciativa se obává, že situaci může ještě zhoršit novela přistěhovaleckého zákona, jež vstoupí v platnost příští rok.

„Postup vyřizování žádostí o povolení k pobytu je už dnes nepřiměřeně složitý a novela ho dále komplikuje nutností podat žádost osobně. Pravděpodobně se tím zvýší nápor na kapacitu příslušných pracovišť,“ uvedla za organizátory Kristýna Andrlová. „Jestliže se sníží počty úředníků a současně se sníží počet úřadoven, tak se bojíme, že se to ještě zhorší,“ uvedl pro ČT24 člen iniciativy Pavel Čižinský. „Stát po cizincích požaduje spoustu věcí, ale už není schopen zajistit úředníky, kteří budou přijímat to, že své povinnosti plní. Cizinecká správa je poddimenzovaná,“ dodal Čižinský s tím, že jedním z důsledků jsou i dlouhé fronty, které cizinci musejí stát. Mluvčí oblastního ředitelství cizinecké policie Jana Dudová potvrdila, že na pražské cizinecké policii je počet zaměstnanců poddimenzovaný.

Žádosti o povolení k pobytu už bude řešit odbor azylové politiky

Ministerstvo vnitra připravilo pro cizineckou policii úsporná opatření, jež začnou platit k 1. lednu příštího roku. Počítá s tím, že policii opustí 700 příslušníků a především že dojde k její reorganizaci: od Nového roku bude žádosti o povolení k pobytu vyřizovat nikoliv cizinecká policie, ale odbor azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra. Ředitel odboru Tomáš Haišman dnes řekl, že v této souvislosti odbor už provedl dvě změny. Jednou z nich je přizpůsobení počtu lidí, kteří se budou žádostmi zabývat, podílu cizinců v jednotlivých místech, a to tak, aby to odpovídalo důstojným podmínkám. Druhou je změna organizace práce.

Haišman se rovněž neobává, že by novela nějak přispěla například k tomu, aby cizinci v Česku byli ilegálně a pracovali načerno. „Myslím si, že jasně a pevně nastavené podmínky k odstranění takzvané šedé a černé zóny kolem některých českých úřadů jsou základní cíle, ke kterým směřuje transformace cizinecké policie a převod agend na ministerstvo vnitra,“ prohlásil Haišman.

„Přišla jsem lidi podpořit. Já sama už nemusím na cizineckou policii chodit, mám tady trvalý pobyt, ale moc dobře si pamatuji ten pocit, kdy jsem stála ve frontě. Chodila jsem na Koněvovu a tam vždycky čekalo třeba 200 lidí a bylo to docela neúnosné,“ uvedla Jelena Tulupovová z Ruska, která pracuje jako badatelka v Akademii věd.

Podraží i povolení k pobytu

Fronty však nejsou jediný problém. „Stoupnou správní poplatky. Dnes se platí tisíc korun za povolení k pobytu, nově se bude platit dva a půl tisíce korun. To už je závažné a může docházet k majetkové selekci,“ varoval Čižinský. Vedle toho prý znevýhodňuje zdravotní pojištění cizinců. „Pro větší počet cizinců je tady hrozba, že budou muset mít komplexní zdravotní pojištění, přičemž není vůbec jasné, jaké produkty budou komerční zdravotní pojišťovny nabízet,“ uvedla pro Český rozhlas Čižínského kolegyně z iniciativy Eva Dohnalová. „Stát touto novelou jasně vyjadřuje vůli: 'Máme krizi, a vy, cizinci, kteří jste přišli během konjunktury, běžte pryč.' To je nelidské, nemoudré a nereálné, protože oni odejít nechtějí a chtějí zde pracovat,“ domnívá se Čižinský.

Dobrovolníci o půl sedmé ranní postavili před sídlem cizinecké policie stolky s občerstvením a teplými nápoji. Přítomným cizincům rozdávali informační letáky o činnosti organizace a o připravované novele cizineckého zákona, která vstoupí v platnost příští rok. Akci doprovázela živá hudba muzikantů z řad přistěhovalců. S osobitou úpravou české hymny vystoupilo například uskupení Allstar Refjúdží Band. Na průběh koncertu a doprovodné informační akce dohlíželo několik policistů. Zhruba po hodině postávání v mrazivém počasí se většina aktérů rozešla.

Cizinci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod