Liberecký kraj chce sloučit pět středních škol

Liberec - Liberecký kraj chce v následujících letech sloučit pět středních škol. Důvodem je především nadbytečná kapacita, kterou tím sníží o zhruba 3 200 míst na 22 634 míst. Nejvýraznější změny se mají dotknout Gymnázia Frýdlant, jabloneckého Gymnázia U Balvanu, Gymnázia Mimoň, sklářské školy v Kamenickém Šenově a Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Návrh představil náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl. Proti změnám se již objevila řada připomínek. I Jihomoravský kraj chce zredukovat nabídku středních škol. Podle tamního hejtmana Michala Haška (ČSSD) je v regionu příliš mnoho středních škol vzhledem k počtu žáků.

V Libereckém kraji je 38 krajských středních škol, jejich kapacita je 25 877 míst. V letošním roce je navštěvuje 18 485 žáků. Vzhledem k velice nepříznivému demografickému vývoji se ale očekává, že tento počet bude dále klesat. Do roku 2014 to má být o dalších zhruba 3 340 dětí a další roky se tento stav nemá výrazně lepšit. Některé školy mají proto podle Cikla problém se uživit. „Letos jsme dostali o 79 milionů korun méně na přímé náklady proti minulému roku. Od roku 2007 bylo navíc zrušeno 452 pracovních míst,“ řekl. Pokud by se současným stavem nic nedělalo, byla by prý naplněnost škol v roce 2013 pouze poloviční.

Mezi nejzásadnější návrhy změn patří sloučení Gymnázia Frýdlant se Střední školou hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu. Proti tomu se již ve středu výrazně ohradil starosta Dan Ramzer, který prohlásil, že proti tomuto kroku bude bojovat všemi dostupnými prostředky. Známý je i záměr sloučit sklářské školy v Kamenickém Šenově a Novém Boru. To vyvolalo řadu protestů a v úterý tento návrh krajští zastupitelé neodhlasovali.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jablonecké Gymnázium U Balvanu se má sloučit Gymnáziem Dr. Randy, Gymnázium Mimoň má přejít pod Gymnázium v České Lípě a Střední průmyslovou textilní školu v Liberci chtějí radní sloučit se Střední školou gastronomie a služeb v Liberci. Také proti těmto návrhům se očekávají protesty. U gymnázií jde většinou o rušení víceletých tříd, čtyřleté třídy pak budou pokračovat na nové škole.

Změny se projeví za dva roky

Změny se fakticky začnou projevovat od září 2012, kdy se přestane nabírat do prvních ročníků. Děti ve vyšších ročnících na škole normálně dostudují. Změny se dotknou 26 škol, u většiny jde hlavně o změny v oborech. „V kraji ale zůstanou zachovány všechny obory, které se tu teď učí. Jde pouze o to, aby si nekonkurovaly. Nemá smysl učit obor na třech místech, když na každém z nich nastoupí pět dětí a všechny ty školy samozřejmě chtějí odpovídající vybavení a učitele,“ řekla vedoucí odboru školství krajského úřadu Jiřina Princová.

Celkem by se tak po změnách mělo uvolnit sedm objektů, z toho pět je krajských. „Podle velice hrubého odhadu bude potřeba asi o 400 pedagogů méně. Většinou ale půjde o přirozené odchody do důchodu,“ podotkla Princová. Krajské střední školy zůstanou ve všech obcích s rozšířenou působností a navíc v Doksech, Lomnici nad Popelkou, Vysokém nad Jizerou a Hejnicích. Kraj očekává, že se objeví mnoho připomínek. Ty by rád vypořádal do února, kdy se má vytvořit finální verze změn. V březnu by v ideálním případě měla konečný návrh projednat rada kraje a zastupitelstvo.

Nabídku středních škol chce zredukovat i Jihomoravský kraj. Rozhodnutí, které třídy ve kterých školách se budou rušit, by mělo padnout do konce března. Hejtman Hašek ale zdůrazňuje, že je nutné garantovat, aby se zároveň nerozšiřovaly soukromé školy.

Čeští a moravští hejtmani by s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) měli o středním školství diskutovat na setkání 1. prosince. Podle Haška by měli postup koordinovat, aby se změna sítě středních škol uskutečňovala podobně ve všech krajích.

Liberecký kraj přeci jen sloučí sklářskou školu v Kamenickém Šenově s tou v Novém Boru.
Zdroj: ČT24