Novému Bydžovu došla s Romy trpělivost, Jaroměř řeší šikanu školáků

Nový Bydžov (Hradecko) - Radnice v Novém Bydžově vyhlásila po několika přepadeních a znásilnění boj proti problémovým Romům. Město založilo speciální komisi pro bezpečnost a chce posílit i městskou policii, vyplývá z prohlášení na radničním webu. Radnice navíc začala kontrolovat i herny a restaurace. Pokud tam strážníci spolu s úředníky přistihnou příjemce sociálních dávek, město jim je odebere. Několik lidí už takto radnice odhalila. Lidé ve městě také proti tamním Romům podepisují petici. Problém s nepřizpůsobivými, hlavně romskými rodinami má i Jaroměř na Náchodsku, kde řeší šikanu mezi školáky.

„Roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí,“ stojí v prohlášení radnice. Město tvrdí, že počet Romů v Bydžově narostl za posledních pět let na pět procent. Bydžov má celkem zhruba 7 000 obyvatel. „Třeba o nás řeknou, že jsme rasisti, ale neustoupíme,“ řekl místostarosta Bohumil Orel.

Místostarosta: Třeba o nás řeknou, že jsme rasisti, ale neustoupíme

Reportáž Vlastimila Weinera a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vlnu rozhořčení vyvolalo před 14 dny znásilnění 21leté dívky, které má na svědomí jeden z Romů. „Kdyby vám někdo znásilnil dceru, určitě nebudete prohlašovat, že milujete cikány. Počítám s tím, že někdo si může stěžovat, že jsem někoho urazil nebo že vzbuzuju rasistickou nenávist,“ řekl ČT starosta města Pavel Louda, který je podepsaný pod prohlášením města. Radnice podle něj zvýší o třetinu počet městských strážníků, kterých bude celkem šest, dostanou také automobil. Město chce podat i stížnost k soudu a ombudsmanovi kvůli snížení rozpočtu policie. Chce usilovat i o zavedení kamerového systému.

Místním Romům se postup města nelíbí, vadí jim, že vinu svádí kolektivně na všechny. „A bílí dělají co, kradou, znásilňují, dělají to samé. Proto chtějí dát všechny cikány někam pryč?“ ohradila se obyvatelka města. „Všichni Romové za to nemohou,“ dodal občan Nového Bydžova Štefan Mital.

Úryvek z prohlášení města:

„Máme dbát na to, aby se cikánům neubližovalo, máme zajistit, aby jich bylo ve školách stejně, aby chudáci nebyli jen ve škole v Palackého… Takový je postoj státu, ale město to vzdát nemůže a nesmí. Takže následuje řada opatření, neboť cukrování života cikánům už bylo dost.“

Lidé v Bydžově začali kvůli častým incidentům také podepisovat petici. „Tady je přepadení pomalu každý den. Naše děti jsou napadány dokonce za bílého dne. Plno lidí se bojí petici podepsat, protože mají strach z cikánů,“ řekl otec znásilněné dívky na jednání zastupitelů. Ne všichni zastupitelé však s razantním postupem města souhlasí. „Do voleb jsem šel proto, aby se situace s Romy řešila. Dlouho s nimi pracuji, mám vlastní koncepci a myslím, že tento problém se musí řešit jiným způsobem,“ uvedl v MfD zastupitel Josef Žibrún.

Na serveru Romea.cz se k případu vyslovil například předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička. Starostovo vyjádření označil za nebezpečné, starosta to podle něj dělá proto, aby získal politické body. Kriminální chování bydžovských Romů ale odsoudil: „To, co v Novém Bydžově dělají ti romští kluci je odsouzeníhodné, jako každá kriminalita.“ Socioložce Jiřině Šiklové připomnělo prohlášení starosty články publikované v časopise Árijský boj za okupace. Starostu nepřímo označila za rasistu, který by měl být odvolán z funkce. „Bez ohledu na závažnost popisovaných problémů může být z hlediska českého práva protiprávní takto paušálně negativními výroky napadat celé etnikum či národ,“ řekl serveru odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Jaroměř: Romské děti šikanují vrstevníky

Situace v Jaroměři je podle místního starosty Jiřího Klepsy (Volba pro město) opravdu neúnosná. Děti z nepřizpůsobivých, převážně romských rodin ve věku od deseti do šestnácti let ve městě napadají školáky, a to nejen na veřejných prostranstvích, ale už i ve školním autobuse. Na počátku tohoto měsíce například patnáctiletý mladík v autobuse bezdůvodně napadl třináctiletého školáka a udeřil ho pěstí do obličeje. Policie už mu předala usnesení o zahájení trestního stíhání pro ublížení na zdraví a výtržnictví. Incident navíc viděli i městští strážníci v civilu, kteří v autobuse seděli. Město se totiž rozhodlo, že kvůli vzrůstající kriminalitě budou strážníci v civilu v autobusech s dětmi jezdit a případně zavolají na pomoc kolegy v uniformách.

„Dochází zde i k pokusům o loupeže. Pod pohružkou násilí si například po dětech vynucují některé věci,“ uvedl velitel Městské policie Jaroměř Ondřej Mundl. Od ledna by se ve městě měl zvýšit i počet policistů a bezpečnostních kamer. S problémovými rodinami už jednají sociální pracovníci.

  • Pavel Louda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2132/213107.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2037/203676.jpg